Siva knjiga NALED-a: Od 100 preporuka potpuno ispunjene SAMO DVE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siva knjiga NALED-a: Od 100 preporuka potpuno ispunjene SAMO DVE

  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navela je u novoj “Sivoj knjizi” preporuka za bolje uslove poslovanja u Srbiji da su prošle godine od 100 predloženih samo dve preporuke sprovedene u celosti, a 11 delimično.

  Kako je navedeno, to usporavanje je u značajnoj meri uslovljeno vanrednom situacijom koju je izazvala pandemija korona virusa, ali glavni razlozi odlaganja, spore i delimične primene preporuka i dalje su nedovoljna spremnost institucija i ograničeni stručni i tehnički kapaciteti za razradu i sprovođenje preporuka.

  Ocenjeno je i da je pandemija pokazala da veliki broj administrativnih procedura može i mora da se preseli u digitalni svet.
  Od 29 preporuka NALED-a, Ministarstvo finansija nije rešilo 24, dok Ministarstva poljoprivrede i privrede nisu rešila nijednu.

  Ipak, najviše rešenih ili delimično rešenih preporuka, njih pet, bilo je i ovaj put u nadležnosti Ministarstva finansija.

  U 2020. godini uspostavljen je funkcionalan portal elektronskih javnih nabavki, ali i usvojen dugo čekani Zakon o fiskalizaciji kojim je najavljeno proširenje obuhvata fiskalizacije i uvodjenje savremenih softverskih rešenja za obradu podataka i komunikacije Poreske uprave sa fiskalnim kasama u realnom vremenu, a najavljeno je i uvodjenje jedinstvenog sistema eFaktura, navodi se u novoj, 13. “Sivoj knjizi” čijem predstavljanju će danas prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

  Dodatno, građani više ne moraju da dokazuju uplate sudskih taksi imajući u vidu da je u primeni centralni sistem njihove naplate, iako su za većinu preostalih administrativnih taksi i dalje obavezni da dostavljaju svoje uplatnice na šalterima.

  Takođe, nastavljeno je sa smanjenjem opterećenja zarada, mada je ono i dalje neznatno, a uvedene su i nove elektronske usluge na portalu ePorezi, ističe se u “Sivoj knjizi”.

  Jedna od sprovedenih preporuka u prošloj godini je uvođenje elektronske dostave rešenja katastra u eSandučiće građana na portalu eUprave, što će, zajedno s rešavanjem dostave putem pošte i pribavljanja lista nepokretnosti preko javnih beležnika, predstavljati birokratsko rasterećenje za oko 500.000 gradjana koji godišnje prometuju nepokretnosti.

  Pozitivnoj statistici su delimičnim rešavanjem preporuka NALED-a doprineli i Ministarstvo zdravlja – radom na izradi plana optimizacije mreže zdravstvenih ustanova i rešavanjem problema dugovanja državnih apoteka, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave – daljim razvojem eUprave u Srbiji, od uspostavljanja Centralnog registra stanovništva do eDostave.

  Među potpuno rešenim preporukama je uvođenje elektronskog postupka javnih nabavki i portala.

  Takođe, formirana je radna grupa za proširenje obuhvata pojednostavljene procedure prijave sezonskih radnika u sektorima kao što su građevinarstvo, turizam i pomoć u kući, a doprinos je dala i Narodna banka Srbije kroz rad na pojednostavljenju procedura o ustupanju potraživanja.

  U “Sivoj knjizi” se podseća da je NALED 2020. godine, odmah po proglašenju vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa objavio set od 10 prioritetnih mera za podršku privredi, a potom i više desetina sektorskih preporuka.

  Od tih 10 mera NALED-a usvojene su one koje se odnose na mogućnost odloženog plaćanja poreza i doprinosa bez zaračunavanja kamata, omogućavanje pristupa jeftinim ili beskamatnim kreditima za obezbedjivanje likvidnosti i refinansiranje obaveza, isplata direktne finansijske podrške privredi, uvođenje moratorijuma u trajanju od najmanje tri meseca na otplatu kredita bankama i svih dažbina državi.

  Usvojena je preporuka NALED-a i drugih filantropskih organizacija za ukidanje PDV-a na donacije tokom trajanja vanrednog stanja.

  U novom izdanju “Sive knjige” dato je 13 novih predloga za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju i ponovljeno 87 nerealizovanih predloga iz prethodne godine koji su dorađeni.

  Najviše preporuka je za Ministarstvo finansija (28), zatim za ministarstva privrede, zdravlja i poljoprivrede (po sedam), ministarstva pravde i zaštite životne sredine (po šest) i za Narodnu banku Srbije (četiri), dok je petina preporuka u zajedničkoj nadležnosti više institucija.

  U novoj “Sivoj knjizi” je 15 preporuka kojima se ukazuje na administrativne prepreke čije je rešavanje od velike važnosti za prevazilaženje izazova sa kojim se sureću privreda i gradjani u situaciji pandemije.

  Ti predlozi usmereni su, pre svega, na digitalizaciju i unapredjenje efikasnosti zdravstvenog sistema, digitalizaciju procedura i dalji razvoj eUprave, uredjenje fleksibilnih oblika radnog angažovanja i rada od kuće, smanjenje poreskog i parafiskalnog opterećenja privrede.

  Među deset prioritetnih preporuka su one usmerene na modernizaciju rada državne uprave, povećanje transparentnosti, unaprednje sistema fiskalizacije i smanjenje troškova poreskih obveznika (registar neporeskih nameta, eAgrar – registar poljoprivrednih gazdinstava i podsticaja, i elektronski zdravstveni karton, bezgotovinsko plaćanje taksi i naknada, objedinjeno uverenje o plaćenim porezima, i modernizacija deviznog poslovanja).

  Predloženo je i smanjenje opterećenja rada kao i unapredjenje sistema za prečišćavanja otpadnih voda, zatim ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza zaposlenih i smanjenje PDV-a za repromaterijal za proizvodnju lekova.

  Takođe NALED predlaže da se preciznije uredi poslovanje van radnih prostorija poslodavaca, ubrazanje i pojednostavljivanje postupka ozakonjenja objekata, uvodjenje funkcionalnog “Zelenog fonda”, uvodjenje obaveze izdavanja lične karte sa čipom i ugradnje kvalifikovanog elektronskog potpisa, ukidanje PDV-a na donacije hrane, kao i izjednačavanje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnike.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE