Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SIROMAŠNIJI SMO: Većina porodica troši ušteđevinu, zajmi ili prodaje imovinu

  Četvrtina domaćinstava sa decom i dalje, godinu i po dana od početka pandemije, kuburi sa smanjenim prihodima, a uglavnom se radi o smanjenju od 30 odsto, rekla je predstavnica Unicefa u Srbiji Ana Prodanović.

  Ona je, predstavljajući rezultate ankete koju je UNICEF sproveo, navela da je istraživanje sprovedeno u tri talasa pandemije i da su u prvom talasu učestvovala 1.832 domaćinstva, u drugom 1.061, a u trećem 745.

  „Četvrtina domaćinstava, takođe, prijavljuje neplanirane izdatke, koji se u trećem talasu najviše odnose na zdravstvene troškove, za razliku od prethodnih talasa, kada se novac neplanirano trošio na sredstva za higijenu“, naglasila je Prodanović.

  Čak 59 odsto domaćinstava sa decom trenutno troši ušteđevinu, trećina uzima pozajmice, a tri odsto prodaje imovinu.

  O porastu prihoda u trećem talasu najčešće se izjašnjavaju domaćinstva sa najvišim primanjima, dok se u južnoj i istočnoj Srbiji beleži najveći broj procenat domaćinstava sa ekonomskim poteškoćama, napomenula je Prodanović.

  Dragana Jovanović Arijas, iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, istakla je da rizik od siromaštva 2020. godine nije povećan u odnosu na 2019, već je smanjen za 1,5 odsto.

  Ipak, u najvećem riziku od siromaštva su deca do 18 godina, mladi do 25 godina i porodice sa većim brojem dece.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE