„Sindikati u Srbiji se ne bore za interese radnika“

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Sindikati u Srbiji se ne bore za interese radnika“

  Ekonomski analitičar Mijat Lakićević izjavio je da su sindikati u Srbiji neodgovorni prema radnicima i dodao da ni u jednoj branši ne postoji sindikat koji se bori za interese radnika.Lakićević je rekao da nije lako napraviti dobar sindikat, jer za to treba puno rada i odgovornosti, i dodao da je problem i to što su se mnoge sindikalne vođe u velikoj meri odvojile od sindikata.

  “Povezali su se sa međunarodnim organizacijama, odatle su uzimali novac, same sindikalne vođe su dobro živele, a nije ih uopšte bilo briga za stvarni položaj radnika u njihovim granama”, kazao je Lakićević za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

  Sociolog Aleksej Kišjuhas rekao je da su se slučajevi nehumanog odnosa prema radnicima, poput onih da radnici u pojedinim kompanijama u Srbiji rade u pelenama jer ne smeju otići ni do toaleta, na Zapadu dešavali u 19. veku, ali su sindikalne borbe i štrajkovi na ulicama doveli do toga da kapitalisti shvate da, ako ne žele revoluciju iz Rusije 1917. godine, moraju nešto da promene.

  “Bilo bi dobro kada bi se pojavio ozbiljni sindikalni lider koji ima tu istorijsku, borbenu dimenziju. Sindikalni vođa koji je istinski autoritet, koji je snažan, suvisao i nepokolebljiv napravio bi neku vrstu promene i oko njega bi se verovatno vezali i radnici iz različitih sfera, od rudara do prosvetara”, ocenio je Kišjuhas.

  Prema njegovim rečima, važno je da se uspostavi saradnja između sindikata i civilnog sektora i kao primer toga naveo Udruženje predsednika slobodnih stanara u Nišu, koje nije bilo “gadljivo” na tu vrstu saradnje sa najširim slojevima stanovništva.

  “Počelo je sa nekim računima za struju ili grejanje, a zatim preraslo u neku vrstu šireg socijalnog bunta kojem se onda pridružuju i studenti i penzioneri i mnogi radnici u Nišu”, naveo je Kišjuhas.

  Ekonomista Milan Kovačević rekao je da je problem što sindikat danas ne zastupa interese zaposlenih, nego pokušava da se domogne nekakve poluge vlasti.

  Saradnik Centra za razvoj sindikalizma Srećko Mihajlović ocenio je da sindikati kakvi danas postoje u Srbiji uglavnom ne zadovoljavaju potrebe i interese radnika, između ostalog i zbog malog broja članova.

  “Pitanje je da li i jedan jedini sindikat zadovoljava uslove reprezentativnosti, onako kako su oni propisani. Radnici nemaju poverenja u sindikate, stopa sindikalizovanosti je niska i sindikati su uglavnom nemoćni”, kazao je Mihajlović.

  VOICE navodi da u Srbiji deluje oko 24.000 sindikata.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE