Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ziđin

  Sindikat Ziđina protiv umanjenja zarada za oko 30.000 dinara

  Sindikalne organizacije kompanije Srbija Ziđin Kuper u Boru zatražile su od vlade i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da hitno reaguju zbog novog pravilnika o radu kojim se umanjuju zarade za ključna radna mesta za oko 30.000 dinara.

  Kako je preneo portal Nezavisnost.org, sindikati borske kompanije koja je u vlasništvu kineske kompanije zahtevaju da iz vlade što pre zakažu sastanak s poslodavcem kako bi se stavio van snage novi Pravilnik o radu donet 15. decembra.

  Takođe, zahtevaju i nastavak jednostrano prekinutih pregovora o zaključenju kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.

  Sindikati napominju da bi se ispunjenjem ova dva zahteva izbeglo održavanje velikog protesta nezadovoljnih radnika i sindikata.

  U pismu vladi sindikati ukazuju da je „poslodavac prekinuo pregovore za zaključivanje Kolektivnog ugovora“ čime, kako navode, kineski poslodavac nije ispoštovao zahtev ministarstva privrede da predstavi simulacije obračuna zarada po svom predlogu.

  Iz „Nezavisnosti“ upozoravaju da je tim novim pravilnikom poslodavac izbegao da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

  Predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Gavrić, koji je prisustvovao neuspelim pregovorima, upozorio je da je poslodavac „neosnovano i nezakonito prekinuo pregovore i doneo novi pravilnik kojim je praktično umanjio nivo prava zaposlenih uređen prethodnim pravilnikom“.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE