Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiju godišnje napusti 600 lekara

  Svake godine oko 600 licenciranih lekara ode na rad u inostranstvo, od 1.600 onih koji se godišnje upišu u registar Lekarske komore Srbije, pokazuje istraživanje Centra za politike emancipacije.

  Oko 1.600 lekara godišnje se upiše u registar Lekarske komore Srbije, a njih oko 600 u proseku zatraži potvrdu za prijavu rada u inostranstvu (sertifikat o dobrom glasu).

  Ukrštanjem ovih podataka, istraživači iz Centra za politike emancipacije (CPE), u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije, došli su do zaključka da malo manje od 40 odsto licenciranih lekara godišnje ode iz Srbije, odnosno da oko 1.000 njih ostane da radi u našoj zemlji.

  Dodatni problem je, kako naglašava koordinator programa iz CPE Miloš Vučković, što je trećina od ukupno zaposlenih doktora medicine (20.186) u Srbiji starija od 55 godina.

  To je 6.728 lekara, pokazuju najnoviji podaci. Oni će se za najviše devet godina penzionisati. Tome dodajmo i podsećanje da je za obnovu specijalističkog kadra neophodno da lekar na specijalizaciji uči od mentora, iskusnog lekara specijaliste. A sama specijalizacija traje tri do šest godina. Iz svega ovoga zaključujemo da 1.000 lekara tek osposobljenih za obavljanje zdravstvene delatnosti godišnje ne mogu da pokriju tih oko 6.700 radnih mesta (najčešće specijalista) koji će se u narednim godinama osloboditi zbog odlaska u penziju.

  Zbog toga se postavlja pitanje da li će Srbija imati dovoljno doktora da leči svoje stanovništvo, navodi Vučković.

  O broju medicinskih sestara i tehničara koji odlaze u inostranstvo nema podataka, jer oni ne dobijaju sertifikat pošto nisu dužni da budu članovi komore.

  Samo specijalisti zarađuju „dovoljno“

  Istovremeno, na birou rada imamo zvanično u septembru ove godine 1.269 lekara koji su uglavnom bez specijalizacije, dok specijalizanata ima oko 67. To samo znači da i dalje nema dovoljno radnih mesta za doktore u Srbiji, bez obzira na to što je broj zaposlenih sa biroa smanjen, zbog kovida i izgradnje novih bolnica, navodi Vučković.

  U Srbiji ima ukupno 335 javnih zdravstvenih ustanova u kojima radi 105.286 zaposlenih na neodređeno, od koji su tek nešto manje od petine doktori medicine. Zaradu blizu plate dovoljne za pristojan život koja iznosi 114.752 dinara jedino imaju lekari specijalisti, dok doktori bez specijalizacije, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje nisu ni blizu ove zarade.

  Grujičić: Od 20. decembra svakodnevno zakazivanje pregleda kod lekara

   

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE