Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Sindikat Fijata: Ponuda za inostranstvo nije „cveće“ već „suva ikebana“

  Ponuda za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu je problem za Fijatove radnike pre svega zbog dužine tog radnog angažmana i odvajanja od porodica, navode u Samostalnom sindikatu fabrike automobila u Kragujevcu.

  U tom sindikatu su ranije isticali da je za odlazak u inostranstvo prihvatljiva ponuda da to bude na kraći period, odnosno na tri meseca uz povratak kući u trajanju od mesec dana.

  Poslodavac je radnicima ponudio rad u fabrikama u Italiji, Nemačkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Od ukupnog broja radnika koji se za to prijave 80 odsto će biti poslato u Slovačku i Poljsku.

  Kako Beta saznaje u razgovoru sa Fijatovim radnicima koji nisu želeli da se predstave, oni smatraju da ta ponuda uopšte nije „bajna“ kako je posle pregovora u Kragujevcu predstavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

  Procenjuju da će velika većina radnika biti poslata na rad u Stelantisovoj fabrici u Slovačkoj gde su uslovi, kako navode, neuporedivi, odnosno mnogo lošiji u odnosu na kragujevačku fabriku.

  Ponuda za odlazak u Italiju i Nemačku je za njih samo „pokrivanje“ za istinsku nameru poslodavca da ih pošalje u Slovačku.

  O radu u Slovačkoj čuli su od pojedinih kolega koji su se u maju vratili u Kragujevac posle tromesečnog rada u Slovačkoj.

  Ta ponuda nije „cveće“ već „suva ikebana“, kažu sagovornici Bete. Navode da se „pompezno“ ističe u prvi plan bonus od 17.000 evra koje će im poslodavac dati pre polaska i po povratku iz inostranstva, ali da to ima i svoju drugu stranu.

  Premijerka sa radnicima Fijata: Od srede izjašnjavanje o odlasku u inostranstvo

  „Taj bonus se topi, jer mi plaćamo smeštaj, uglavnom nekoliko meseci unapred. Da prođemo jeftinije moraćemo da nađemo zajednički smeštaj za četvoro, petoro… Naš trošak je i ishrana, kao i prevoz prilikom posete Srbiji. Fijat finansira samo odlazak i povratak“, rekao je izvor Bete i priznao da će, ipak, nešto od tih para moći da ostave porodici.

  Radnici navode da je najbolje da im se iskreno predstavi šta ih čeka na radu i fabrici u Slovačkoj kako bi se većina upoznala sa „pravim stanjem stvari“.

  Navode i da je vrlo problematično zdravstveno osiguranje za vreme boravka u Slovačkoj. Prema njihovom saznanju, neki od Fijatovih radnika koji su tamo radili, iako su imali pokriveno osiguranje, ipak su morali da se vraćaju u Srbiju na lečenje.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE