Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Premijerka sa radnicima Fijata: Od srede izjašnjavanje o odlasku u inostranstvo

  U kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) tehnološki višak biće 500 radnika, a 1.500 će biti potrebno za proizvodnju električnih automobila koja će početi za dve godine, rekla je premijerka Ana Brnabić posle sastanka sa predstavnicima fabričkih sindikata i radnika.

  Ona je na konferenciji za novinare u Kragujevcu objasnila da će sve ranjive kategorije radnika biti zaštićene i da će od 1. jula ove godine primati platu u punom iznosu.

  Kako je istakla, od 1.500 radnika koji su potrebni da ostanu u fabrici njih 1.000 treba da idu na obuku u fabrike u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj koje su u vlasništvu Stelantisa.

  „Radnici bi išli na rad u inostranstvo u periodu od 18 i 24 meseca, a najveći deo, 80 odsto, u fabrike u Poljskoj i Slovačkoj“, kazala je Brnabić i dodala da svi radnici koji odu na obuku imaju garantovan posao kad se vrate u Kragujevac.

  Izjašnjavanje radnika o odlasku na obuku počeće u sredu i trajaće do 15 juna.

  Za odlazak na rad u Slovačkoj radnici bi dobili bonus pre odlaska od 11.000 evra, neto plata bi im bila 800 evra, a po povratku u FCA dobili bi bonus od 6.000 evra. Slični uslovi su i za rad u Poljskoj, s tim što bi plata radnicima bila 850 evra.

  „Treća kategorija radnika su oni koji su tehnološki višak, plus ono koji nisu zainteresovani za rad u inostranstvu jer neće imati posao u naredna 24 meseca“, kazala je Brnabić.

  Istakla je da još nije poznato kolike će biti otpremnine za te radnike, a da Stelantis obećava da će biti u iznosu zakonskog minimuma, uvećanog za 20 odsto.

  Prema rečima Brnabić, u sredu će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata, radnika, kabineta premijerke, ministarstva rada i privrede i Razvojne agencije Srbije, a koja će pregovarati sa Stelatisom o otpremninama.

  „Ti pregovori će trajati do 18. juna“, kazala je premijerka.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE