Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  sidnej

  Sidnej je više od 100 godina bio najveći grad u Australiji – sada više nije

  Melburn je, zbog uvedenih promena na granicama grada, prestigao Sidnej po broju stanovnika prvi put od zlatne groznice u 19. veku. Naime, zbog sve većeg broja stanovnika, granica Melburna je proširena na područje Meltona.

  Prema najnovijim državnim podacima iz juna 2021, Melburn sada ima 4.875.400 stanovnika, odnosno 18.700 više od Sidneja. Australijski zavod za statistiku (ABS) definiše gradsko urbano područje tako da uključuje sva povezana predgrađa s više od 10.000 ljudi.

  „Do definicije popisa 2021. područje Sidneja imalo je veći broj stanovnika od Melburna. Međutim, spajanjem Meltona s Melburnom u najnovijoj klasifikaciji, Melburn ima više ljudi od Sidneja, i to od 2018. godine“, rekao je Endrju Hou iz ABS-a za Sydney Morning Herald, a prenosi BBC.

  Zašto građani Sidneja misle drugačije?

  Međutim građani Sidneja bi mogli ukazati na to da je taj grad, ako se gleda šira regija, još uvek veći od Melburna. Prema ABS-u, veće regije grada predstavljaju njegovo “funkcionalno područje”, u koje se broje oni građani koji rade, provode slobodno vreme ili odlaze u kupovinu unutar grada, ali žive u malim gradovima i ruralnim područjima koja ga okružuju.

  Vlasti, međutim, predviđaju da će šire područje Melburna prerasti šire područje grada Sidnej 2031. ili 2032. godine.

  Ovo nije prvi put da Melburn drži titulu najvećeg grada Australije. Kako navodi Index.hr, tokom zlatne groznice u kasnom 19. veku, zbog koje su mnogi pohrlili u Viktoriju, u Melburnu je značajno porastao broj stanovnika pa je bio veći od Sidneja do 1905. godine.

  Izvor: BIZLife, Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE