Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Seoska učiteljica koja je očarala svet

  Piše: Milenko Vasović

  Za nju malo ko zna, nije ni ministarka, ni starleta, ni žena fudbalera, ne vucara se po zadrugama i parovima. Nije ni vojni ni politički analitičar, ali jeste među 50 najboljih u svetu u svojoj struci. Ona je Željana Radojičić Lukić, učiteljica u Osnovnoj školi “Milan Rakić“ u Banji Vrujci i kandidat je za nagradu “Global tičer“ za 2018. godinu.

  Retke su lepe i uspešne pa još i svetske priče iz Srbije, a Željana jednu takvu priča sa svojim đacima duže od dve decenije na jedan  poseban način. Nešto poput “Priča iz Nepričave” koje su grejale dušu i đacima i roditeljima.

  Da nije učiteljica, Željana bi mogla da bude motivacioni govornik i da od toga lepo živi. Ili stručnjak za razvoj lokalne zajednice, ili turistički promoter. A mogla bi da piše udžbenike i predaje etiku, jer njen rad, njeno poimanje posla, pa i života su vredan moralni obrazac .

  Vrlo je neobično za naše prilike, ali kvaliteti naše junakinje prepoznati su i ovde u Srbiji gde su uspeh i različitost neoprostiv greh. Ministarstvo prosvete joj je 2012. godine dodelilo Svetosavsku nagradu za veliki doprinos unapređenju obrazovanja Srbije. Dve godine kasnije izabrana je za “Naj ženu Srbije” i “Naj edukatora”.

  Mnogi bi rekli pa što ovu učiteljicu ne uzmu u Ministarstvo prosvete da reformiše čitavo školstvo. Tako je mislio i nekadašnji ministar Srđan Verbić i ponudio je Željani mesto pomoćnika za osnovno obrazovanje. Prihvatila je, prionula na posao, nosila se pet meseci sa pritiscima i mračnim silama i napustila. Jeste ona seoska učiteljica, ali nije htela da gazi kaljugu u Nemanjinoj. Vratila se deci i sebi.

  Kasnije je objasnila zašto je otišla. “Postoji u Ministartsvu prosvete siva eminencija imenovana od sebe same koja radi na tome da se oslobodi “nepodobnih”, odnosno onih koji se previše mešaju u svoj posao i za koje ona (siva eminencija) proceni da su nesaradljivi i nepotkupljivi”. Ta siva eminencija udara na dobronamerne pojedince, a zapravo to je udarac srpskom obrazovanju”. I učiteljica Željana se iz toga povukla.

  A bila je potpuno ubeđena da će iz Ministarstva uspeti da čaroliju koju je stvorila u svojoj školi raširi po celoj Srbiji. Za nju nije nikakav problem da se kakva stara učionica pretvori u najlepšu, njeni časovi nisu omeđeni školskim zvonom, već pažnjom učenika. Njene slike sa đacima nalikuju ilustracijama iz bajki.

  Ona je idejni je tvorac učionice pod vedrim nebom nazvane “Čarobno selo”  gde deca tkaju, kroje, šiju, seju, gaje biljke, pecaju i igraju se već zaboravljenim igračkama poput praćki, lastiša i klikera. Primenu ovog projekta finansirao je UNICEF. Kroz Čarobno selo prošlo je više od 15.000 dece i 2.000  nastavnika. Autor je međunarodnog festivala “Kreativna čarolija” koji se već 12 godina organizuje u Mionici i Banji Vrujci.

  Mali je ovo tekst da bi se pobrojale sve aktivnosti i sve inicijative Željana Radojičić Lukić, učiteljice čiji ćemo rad u godinama pred nama prepoznavati kod njenih učenika. Ali i učiteljice koja edukuje i kolege, koja se bori i za sebe i za njih, kojoj je normalno i da štrajkuje kad svi štrajukuju. Da u svemu da primer.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera

   Postovani gospodine Vasovicu, sve sto ste napisali lepo zvuci, ali neke stvari bas i nisu istinite. Mislim na period u Ministarstvu prosvete. Zeljana je ta koja je podmetala nogu kolegama, pokazivala samovolju i bahatost. Tome mogu svedociti mnogi zaposleni. I nije napustila, nego je najurena i to jedva. Odbijala je da ode i kada je smenjena, sa optuzbama za mobing. Verujem da deca ne grese, te da je Zeljana, cim je ona vole, dobra uciteljica. Drago bi mi bilo da dobije nagradu i promovise tako i sebe i Srbiju. Ali nije istina da nije dobila sansu u Ministatstvu. Dobila ju je i, nazalost, ostala upamcena kao veliko razocaranje.

  • Simo

   Zeljana je bila u ministarstvu glas nastavnika. i po tome pitanju je bila iskljuciva. Nije znala da je upala u jazbinu u kojoj vlada zakon dila ja tebi ti meni i kojima su bitni samo procenti. Pogreshila je shto je isticala da je chastan uchitelj i da nikada sebi ne bi dozvolila da bude deo nekog dila. Time je sebi zatvorila vrata i kod blizhih saradnika. Znam za te priche o njoj u ministarstvu. Znao sam i tada da je pogreshila shto je otkrila karte. Zamerila se i drugim pomocnicima jer nije htela da potpisuje neke preglasane odluke. Kad sam chuo da ce to reshiti tako shto ce doneti odluke i bez njenog potpisa ali tako shto ce potpisati osoba kojoj je dala ovlashcenje dok je ona na godishnjem. Tada se videlo se da joj pakuju igranku. U Ministarstvu prosvetnome vlada korupcija i to je svima poznato. Ja sam odushevljen ovim Zheljaninim uspehom i cestitam joj. Zasluzila je.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE