Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  selo

  Voze se čamcima i biciklima: Selo u kojem su AUTOMOBILI potpuno zabranjeni

  Neobično selo u Holandiji

  Iako su Hag i Amsterdam dobro poznati gradovi u Holandiji, plostoji jedno mesto koje takođe vredi posetiti.

  Hithorn (Giethoorn ) je idilično selo u holandskoj pokrajini Overijseell koje privlači turiste svojim božanstvenim predelima i šarmantnom arhitekturom, ali i činjenicom da su automobili – strogo zabranjeni.

  Ovo selo mnogi nazivaju „holandskom Venecijom“ jer je u potpunosti pristupačno samo uz pomoć čamaca.

  Kako ocenjuju oni koji su bili, selo je idealno za one koji maštaju o mirnijem životu. Nastalo je još i srednjem veku, a umesto puteva ima kanale. Napravile su ga izbeglica sa prostora Sredozemlja koji su se u ovu regiju doselili oko 1230. godine.

  Nalazi se na području Overijssela, a turisti tokom vožnje čamcima, mogu da uživaju u kućama starim i stotinama godina.

  Selo u kojem su automobili strogo zabranjeni

  Ovo bajkovito holandsko selo sa oko 180 drvenih mostova, uskim kanalima, istorijskim kućama, zelenilom i raznovrsnim cvećem, godišnje posete stotine hiljada turista iz celog sveta. U selu živi oko 2.620 osoba koji su tu da pokažu sve lepote svog sela. Tokom leta selo Giethoorn najviše posećuju Kinezi.

  U selu nema automobila, štaviše strogo su zabranjeni, a pored čamaca mogu se primetiti samo pešaci i neki biciklisti. Zanimljivo je da se na velikom broju kuća u ovom holandskom selu nalaze se dvoja vrata. Jedna se konstantno koriste, a druga samo u slučaju ženidbe, da mladenci uđu u kuću ili smrti, kada se preminula osoba iznosi iz kuće.

  Giethoorn je udaljen 90 kilometara od Amsterdama, pa ne čudi što mnogi turisti dolaze ovde iz glavnog grada Holandije na jednodnevni izlet kako bi uživali.

  Šta videti u ovom neobičnom selu?

  Premda je u pitanju malo mesto koje je interesantno zbog samog načina funkcionisanja, u ovom holandskom selu imate priliku da vidite interaktivni muzej koji je autentična seoska kuća. Kustosi muzeja obučeni su u antičku odeću. U muzeju je moguće videti raznovrsne predmete koji ukazuju na baštinu ovog mesta, a da bi stekli osećaj svakodnevnog života i posla u prošlosti sela, posetioci mogu da obiđu unutrašnjost tradicionasle seoske kuće, ribarske kolibe i kućice za čamca.

  Za više informacija, tu su lične priče, eksponati starih alata, odeće, dekora, obuće, predmeta za domaćinstvo i film.

  Giethoorn je nesumnjivo na odličnoj lokaciji ako ljudi žele da istraže nacionalni park.

  Ova oblast, koja pokriva preko 100 kvadratnih kilometara, podeljena je na dva odvojena regiona: Vieden na jugu i Veerribben na severu. Oba ova regiona svoj današnji izgled duguju vekovima seče treseta.

  Religiozna obeležja sela

  Mesto takođe ima i nekoliko religioznih obeležja

  Kaže se da je Giethoorn osnovan od strane flagelanata koji su bežali od Crne smrti u četrnaestom veku, a ovaj nivo verskog zanosa se održao sve do danas.

  Jedna od najranijih menonitskih zajednica u zemlji osnovana je ovde 1551. Zato se u ovom selu nalazi trenutna menonitska crkva, koja je izgrađena 1871. godine.

  Arhitektonski stil kojim je građena je karakterističan za holandske crkve koje su izgrađene u devetnaestom veku uz pomoć vlade i zahtevale su odobrenje Ministarstva javnih radova. Unutar crkve, posetioci bi trebalo da obrate pažnju na hrastovu propovedaonicu, kućište orgulja i klupe.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE