Šefica MMF vidi tamne oblake

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šefica MMF vidi tamne oblake

  Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard vidi da se “tamni oblaci” nadvijaju nad svetskim ekonomskim rastom zbog tenzija između SAD i njihovih trgovinskih partnera, koje prete slobodnoj trgovini.

  “Opšta slika je trenutno svetla, ali možemo da vidimo kako se pojavljuju tamniji oblaci na horizontu”, rekla je Lagard u Hongkongu u govoru uoči prolečnih sastanaka MMF.

  Ona je podsetila da je u januaru MMF, čije sedište je u Vašingtonu, revidirao na više prognozu svetskog ekonomskog rasta na 3,9 odsto za 2018. i 2019. godinu.

  Rekla je da je MMF i dalje optimističan i da bi razvijene privrede trebalo da zabeleže rast iznad svog prosečnog potencijala rasta ove i iduće godine, i dodala da su SAD dostigle punu zaposlenost.

  Paralelno s tim u Aziji su prognoze i dalje solidne “što je dobro za ceo svet jer taj region doprinosi sa gotovo dve trećine svetskom rastu”, rekla je ona.

  Šefica MMF je, međutim, ocenila da će tempo očekivanog rasta za 2018. i 2019. godinu da se uspori u meri u kojoj budu slabile politike koje podržavaju privredu, posebno u SAD i u Kini.

  Lagard je navela da su prioriteti da se podrži ekonomski rast, a prvi je da se “vlade klone svakog oblika protekcionizma”.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE