Šefica EK "otkačila" Džonsonovu ideju o LABAVOJ trgovini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šefica EK “otkačila” Džonsonovu ideju o LABAVOJ trgovini

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbacila je ideju britanskog premijera Borisa Džonsona o labavom trgovinskom sporazumu Evropske unije s Velikom Britanijom.

  Evropska unija ponudiće Velikoj Britaniji jedinstven pristup svom ogromnom jedinstvenom tržištu samo ako London pristane da se drži standarda Brisela, rekla je Fon der Lajen, odbacujući Džonsonovu ideju da će uspeti da ispregovara labav trgovinski sporazum sa EU.

  Fon der Lajen je rekla da je iznenađena što je Džonson čak pomenuo mogućnost pregovora o trgovinskim aranžmanima kakve EU ima sa Australijom, uključujući kvote i tarife, ako EU i Velika Britanija ne budu mogle da postignu sveobuhvatan sporazum.

  “Australija je jak partner i istomišljenik, ali EU s njom nema trgovinski sporazum”, rekla je Fon der Lajen. “Mi međusobno trgujemo pod uslovima Svetske trgovinske organizacije”, podsetila je ona, kritikujući Džonsonov plan u Evropskom parlamentu u Strazburu.

  Velika Britanija je 31. januara napustila EU, kao prva država koja je to učinila ikada do sada, ali nastavlja da se drži propisa EU bar do kraja ove godine.

  Tokom prelaznog perioda, britanska vlada i lideri EU pokušaće da pregovaraju o slobodnoj trgovini i sporazumima za druge oblasti, poput saradnje službi bezbednosti. Velika Britanija želi da trgovinski sporazum obuhvati robu i usluge i isključi skoro sve carinske tarife.

  Međutim, Džonson je čvrsto tvrdio da njegova država neće poštovati sve propise EU. Da bi sklapao ugovore s drugim zemljama, Džonson želi da se fleksibilnost standarda primeni na razne oblasti, kao što su konkurencija, državna pomoć ili čak zaštita okoline.

  Neka britanska preduzeća su se uznemirila smatrajući da Vlada smanjuje posvećenost zadržavanju olakšane trgovine sa EU.

  Endrju Opi iz “Britanskog konzorcijuma maloprodaje” je rekao da ukoliko Vlada brzo ne uspostavi graničnu infrastrukturu, u Velikoj Britaniji može doći do nestašice svežeg voća i povrća.

  Britanska vlada je upozorila domaće kompanije da se pripreme za carinske deklaracije sledeće godine i proveru robe koja stiže iz EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP_Jean Francois Badias

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE