SB: Privredni rast Srbije nedovoljan za sustizanje razvijenih zemalja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SB: Privredni rast Srbije nedovoljan za sustizanje razvijenih zemalja

  Svetska banka procenjuje da će privredni rast Srbije u ovoj godini biti 3,5 odsto, a isti nivo se očekuje i narednih godina, što nije dovoljno kako bi se sustigao nivo dohotka po glavi stanovnika novih članica Evropske unije (EU), izjavio je danas ekonomista Svetske banke (SB) Lazar Šestović.

  “Očekivani rast od 3,5 procenata u ovoj godini nije loš, ali Srbija bi morala da bude mnogo ambicioznija, kako bi sustigla nove članica EU, koje imaju rast od četiri do pet odsto. Ukoliko želimo da im se približimo po nivou dohotka po glavi stanovnika, mora da se vidi kako nastaviti brži rast od tog projektovanog”, kazao je on na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja SB za Zapadni Balkan.

  Govoreći o situaciji na početku ove godine, Šestović je naveo da je prema prvim podacima u Srbiji došlo do usporavanja privrednog rasta, “jer je podbacila industrijska proizvodnja”.

  “Imamo relativno loš januar i blagi oporavak u februaru, pa situacija nije baš najbolja. Pad u prva dva meseca je bio 1,6 odsto”, kazao je ekonomista SB i dodao da je velika nepoznanica šta će se dešavati sa poljoprivredom, jer prve indicije ukazuju da vremenske prilike nisu najbolje za useve.

  On smatra da bi na usporavanje rasta u Srbiji mogla da utiče i u međuvremenu snižena projekcija rasta za EU koja je glavno srpsko izvozno tržište, odakle dolazi 80 odsto direktnih stranih investicija (DSI), kao i najveći deo doznaka.

  Kako je istakao, Srbija treba da privuče strane investitore koji se bave delatnostima koje proizvode robu i usluge sa visokom dodatom vrednošću i da bi trebalo da napusti “kreiranju novih radnih mesta u ma kom sektoru i sa ma kakvom dodatom vrednošću”.

  “Preporuka sa naše strane je ne dovoditi po svaku cenu bilo kog investitora, već probati da se dovedu oni koji su najproduktivniji i najprofitabilniji, koji nude kvaltetne poslove za visokoobrazovane”, rekao je on.

  Šestović je naveo da je prošlogodišnji privredni rast Srbije, veći od projektovanog, doprineo ukupnom rastu u regionu Zapadnog Balkana i dodao da je pohvalno to što je bio baziran na većoj potrošnji i na većim investicijama od planiranih.

  “U Srbiji bi rast bio i veći da nije došlo do značajnog rasta uvoza”, kazao je on i naveo da se trgovinski deficit Srbije vrlo brzo povećava, “jer uvoz raste po dvocifrenim stopama i to ima negativan uticaj na naš rast”.

  Izvor: Beta

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE