Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savet za BDP: Ni promil mogućnosti za nestašicu osnovnih namirnica

  Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) konstatovao je da je u prvom kvartalu godine zabeležen rast u oblasti industrije, uvoza i izvoza, a da je rast BDP iznosio 4,3 odsto, saopštila je Vlada Srbije.

  Na sednici saveta konstatovano je i da „ne postoji ni promil mogućnosti da snabdevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo“, navodi se u saopštenju.

  Rast BDP u prvom kvartalu iznosio je 4,3 odsto, dok je godišnja prognoza 4,5 odsto, rečeno je na sednici kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

  Na sednici su razmatrani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima, a istaknuto je, između ostalog, da se projekti u oblasti linijske infrastrukture realizuju po planu i dobrom dinamikom.

  U zalihama dovoljno za svoje potrebe

  U oblasti poljoprivrede setva je okončana na više od 98 odsto površina, primenjene su sve agrotehničke mere i očekuje se prinos od približno 3,5 miliona tona žita, navodi se u saopštenju.

  Kada je reč o zalihama poljoprivrednih proizvoda, „Srbija ih ima dovoljno za svoje potrebe, dok se za pojedine kulture traže nova tržišta“.

  traktor poljoprivreda

  Zabeležen je rast u prerađivačkoj industriji, a za trećinu je više direktnih stranih investicija, navodi se u saopštenju.

  Voditi računa o svakom uloženom dinaru

  Brnabić je rekla da se od sada Javno preduzeće Srbijašume tretira kao energetsko, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj grejnoj sezoni.

  Prema njenim rečima, to je odlučeno s obzirom da ih individualni potrošači sve više koriste za grejanje.

  Kada je reč o snabdevanju strujom, premijerki je ukazano na to da je u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije počela remontna sezona, a da će do 1. avgusta proizvodnja uglja biti u potpunosti stabilizovana.

  Na sednici Saveta za BDP je zaključeno da je neophodno da se vodi računa o svakom uloženom dinaru, da se nastavi sa započetim kapitalnim projektima, uz očuvanje likvidnosti, dodaje se u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE