Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šapić predlaže „oduzimanje“ BAS-a, oko 700 radnika strahuje za budućnost

  Radnici glavne autobuske stanice u Beogradu BAS strahuju za svoju budućnost. Kažu da ih je na to, između ostalih problema – navela i izjava koju je dao gradonačelnik Aleksandar Šapić koji je rekao da će da tražiti od države da se ta stanica oduzme od privatnika i preda Gradu Beogradu.

  Zaposleni tvrde da navedeno nije tačno, jer BAS pripada grupi velikih preduzeća, sa statusom Akcionarskog društva i nema status privatnog.

  Šapić među prve teme i poslove stavio BAS

  Dva dana nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić je počeo da najavljuje šta će prvo da radi. Na toj listi našla se i glavna autobuska stanica u Beogradu.

  „Ja ću za par dana dati predlog Vladi Republike Srbije da oduzmemo ovu autobusku stanicu ovde toj privatnoj kompaniji BAS koja nije izgradila, čekamo tri godine… Znači da je oduzmemo, da Grad to preuzme na sebe, da mi završimo te radove, pa ćemo da vidimo ko će njome da upravlja“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, 22. juna, prenosi N1.

  Dok se ne odluči ko će da upravlja stanicom, radnici gradonačelniku poručuju da niko ne može da je oduzme i preda gradu.

  „Naš novi gradonačelnik, gospodin Aleksandar Šapić trebalo bi da zna da mi nismo apsolutno privatno preduzeće, da grad ima 30 odsto akcija u našem fondu, da PIO fond ima 10 posto, da su ostalo akcionari – tj. radnici BAS-a, tako da mi nemamo apsolutnog vlasnika i mi nismo definitivno privatno preduzeće“, objašnjava Slobodan Kovrlija, predsednik Nezavisnog sindikata BAS a.d., za N1.

  Radnici BAS-a obraćali su se Šapiću

  Beogradska autobuska stanica broji oko 700 radnika. Sa izgradnjom Beograda na vodi, počeli su i planovi o njenom premeštanju na Novi Beograd. Radovi su počeli 2018. ali im se i dalje ne nazire kraj.

  Zaposleni kažu da se nalaze u pat poziciji, jer od nadležnih iz preduzeća i Grada ne dobijaju informaciju kada će posao biti završen. To, kažu, nisu čuli ni od novog gradonačelnika, kom su se, kako tvrde, obratili, ali odgovor još nisu dobili.

  „Da li radnici prelaze na tu novu stanicu koju gospodin Šapić planira da preuzme, da li smo mi u bilo kakvim planovima – socijalni program ili bilo šta drugo – to nigde u toj informaciji nismo mogli da čujemo, sem da će nam oduzeti… Ne znam kakav je to izraz „oduzimati nešto“ čiji je grad Beograd već delom vlasnik“, navodi Kovrlija.

  Na pitanje da li strahuju za svoju budućnost rekao je da naravno, strahuju, jer „nije prvo preduzeće koje je nestalo u trenutku“.

  Rokovi probijani, stanica još nije gotova

  „Prihodi BAS-a su smanjeni, plate su smanjene na 65 posto, mada putnika sada ima sve više i više. Poboljšava se situacija sa te strane, ali rukovodstvo ništa ne preduzima, ne povećavaju nam plate, mi radimo sa tim minimalnim zaradama, malo većim od minimalca i to je to. Situacija je za radnike jako loša, pošto radnici su u neizvesnosti da li će ostati bez posla, Grad je isplatio BAS-u novac, obezbedio je tamo mesto gde će se izmestiti stanica i BAS je trebalo da bude investitor. E sad, gde su ti novci otišli“, dodaje Nenad Ćurković, radnik BAS-a.

  Aleksandar Šapić novi gradonačelnik Beograda

   

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE