Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Avion Er Srbija, avio-linija između Beograda i Čikaga

  Saobraćaj na srpskim aerodromima skoro kao pre pandemije

  Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, ali je i dalje ispod nivoa pre pandemije, pokazuje izveštaj Međunarodnog saveta aerodoma Evrope (ACI Europe) za 2022. godinu. Saobraćaj na aerodromima u Srbiji se gotovo približio prepandemijskom nivou, a zahvaljujući ekspanziji niskotarifnih avio-kompanija broj putnika na aerodromima u Tirani, Prištini i Sarajevu bio je znatno veći nego 2019.

  Kroz aerodrome u Evropi je prošlo 1,94 milijarde putnika, gotovo duplo više nego 2021. godine. To je, međutim, za 21 odsto manje nego pre pandemije, 2019. godine.

  Samo 27 odsto evropskih aerodroma je dostiglo prepandemijski broj putnika, a većina njih (90 odsto) su manji i regionalni aerodromi.

  U zemljama Evropske unije putnički saobraćaj je za godinu dana povećan za 122 odsto, a oporavak je bio najveći u zemljama koje su imale najstroža ograničenja putovanja tokom 2021, kao što su Velika Britanija (249 odsto), Irska (235 odsto) i Finska (187 odsto).

  Avion

  Avion (Unsplash)

  Umereni rast putničkog saobraćaja na aerodromima

  Rast putničkog saobraćaja na aerodromima u ostatku Evrope bio je relativno umeren, 26 odsto, uglavnom zbog toga što je pandemija manje uticala na avio-saobraćaj 2021. jer su se vlade uzdržavale od uvođenja većih ograničenja, ali i zbog rata u Ukrajini.

  Na ukrajinskim aerodomima putnički saobraćaj je opao za 88,3 odsto, sa prekidom svih komercijalnih letova od februara, a na ruskim aerodomima saobraćaj je smanjen za 10,4 odsto, na šta je uticalo obustavljanje letova ka Evropskoj uniji i iz nje.

  Kada je u pitanju EU, nivou pre pandemije najviše su se približili aerodromi u Grčkoj, Portugalu i Luksemburgu, dok su najslabiji oporavak zabeležili Slovenija, Finska i Slovačka.

  Od zemalja van Unije, putnički saobraćaj je bio znatno iznad nivoa pre pandemije na aerodromima u Albaniji (55,7 odsto), Kosovu (26,1 odsto) i Bosni i Hercegovini (20,4 odsto).

  Na aerodromima u Srbiji putnički saobraćaj je bio za 8,9 odsto manji nego pre pandemije.

  Avio karte

  Avio karte, aerodrom (Pixabay)

  Najprometniji evropski aerodromi

  Najprometniji evropski aerodrom 2022. bio je Istanbul, sa 64,3 miliona putnika. Na drugom mestu je London Hitrou, sa 61,6 miliona putnka, što je 23,8 odsto manje nego 2019. Slede Paris-CDG (57,5 miliona putnika), Amsterdam-Shiphol (52,5 miliona), Madrid (50,6 miliona) i Frankfurt (48,9 miliona).

  Saobraćaj je na pet najprometnijih aerodroma prošle godine bio veći za 114 odsto nego 2021, ali za 22,6 odsto nego 2019.

  Generalni director ACI Europe Olivije Jankovec izjavio je da je porast putničkog saobraćaja prošle godine, koji je počeo na proleće kada je ukinuta većina ograničenja putovanja, bio „fenomenalan“ uprkos geopolitičkim šokovima, pogoršanju makroekonomske situacije, poskupljenju avionskih karata i činjenici da pandemija i dalje traje.

  „To i dalje nije potpun oporavak. Na evropskim aerodromima je 2022. i dalje bilo 500 miliona putnika manje u poredjenju sa nivoom pre početka pandemije. Takodje, potoje znatne razlike u saobraćaju na čvorištima i manjim regionalnim aerodromima, kao i medju nacionalnim tržištima“, kazao je Jankovec.

  Prema njegovoj oceni, putnički avio-saobraćaj će nastaviti da se oporavlja, ali još postoji mnogo neizvesnosti, između ostalog zbog geopolitičkih tenzija i rata u Ukrajini, ali i skupih karata i nedostatka radnika.

  Izvor: Beta

  Foto: Luka Filipović, Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE