Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    san marina

    Čokoladni BIZNIS u centru BG-a: „Naš cilj je da zauvek ostanemo mala porodična radnja“

    San Marina čokolaterija

    „Moja mama je uvek govorila da je život kao kutija čokolade. Nikada ne znate šta ćete dobiti”, rekao je Forest Gamp, 1994. godine, u čuvenom istoimenom filmu. Samo devet godina ranije, u srcu starog Beograda, sa tradicijom dugom skoro 40 godina, nastala je čokolada sa kojom sigurno znate šta ćete dobiti. Komadić zadovoljstva, pažljivo oblikovan i namenjen samo vama.

    O tome kako izgleda put San Marina čokolade, kako nastaje i zašto je baš ona poklon sa kojim sigurno nećete pogrešiti – razgovarali smo sa Andrijanom Kaluđerović.

    • San Marina ima dugu tradiciju proizvodnje čokolade. Kako ste nastali? Koja je vaša priča?

    Iza čokolaterije San Marina stoji moja beogradska porodica. Naša preduzetnička priča započela je davne, 1985. godine. Tada je i naša zanatska radnja, na uglu Kralja Petra i Jovanove ulice, prvi put otvorila svoja vrata. Od samog početka bavili smo se izradom raznih deserata. Početkom ovog veka, inspirisani filmom „Chocolat”, odlučili smo da se posvetimo samo čokoladi, shvativši da ona zahteva potpunu pažnju kako bi se upoznala onako kako zaslužuje. Započeli smo sa samo nekoliko različitih ukusa, koje i danas imamo u ponudi. Tokom godina sticali smo sve više samopouzdanja da kreiramo nove recepte, te danas imamo preko 80 potpuno jedinstvenih ukusa. Naša ljubav prema čokoladi iz godine u godinu neprestano raste.

    san marina

    • Kako nastaje vaša čokolada, unikatna i jedinstvenog ukusa? Opišite nam taj proces od rađanja same ideje do krajnjeg korisnika.

    Savršena čokolada nastaje kada se ukombinuje nekoliko različitih aspekata. Ono što je najvažnije na samom početku jeste izuzetno poznavanje same čokolade i tehnologija koje prate njenu izradu. Upoznavanje sa čokoladom je proces koji nema kraj. Beskonačna je inspiracija koju ona pruža. Poznavanje same tehnologije izrade obavezno prati i dobro poznavanje svih ostalih sastojaka koji se koriste u čokolatijerstvu, poput orašastog voća, voća, začina, likera itd. Još jedan aspekt veoma važan za kreiranje novog ukusa jeste osluškivanje želja i potreba ljudi. Veoma obraćamo pažnju na komentare i kritike i smatramo da savršena čokolada može da nastane samo onda kada se njena izrada neprestano usavršava. Ono što, na kraju, sve ovo spaja u savršen desert jeste naš lični pečat, koji svaku čokoladu čini potpuno jedinstvenom i neponovljivom.

    • Po čemu se San Marina čokolade i praline razlikuju od ostalih čokolada?

    San Marina čokolade i praline veoma se razlikuju od ostalih. Ono što mi veoma cenimo u svom poslu jeste ručni rad, a on ne dozvoljava masovnu proizvodnju. Naši deserti mogu se pronaći isključivo u našoj prodavnici i u još nekoliko prodavnica specijalizovanih za artisan i luksuzne proizvode. Naš cilj je da zauvek ostanemo mala porodična zanatska radnja, jer smatramo da jedino na taj način može da se održi kvalitet proizvoda, što je za nas od presudne važnosti.

    san marina

    • Da li postoji čokolada po kojoj ste prepoznatljivi?

    ‒ Iako svako ima svoj ukus i svaka pralina ima svoje ljubitelje, koji namenski zbog nje posećuju našu radnju, nekoliko njih se, ipak, izdvaja. Jedna od najtraženijih vrsta pralina jesu one sa alkoholnim pićima. Razlog za to leži u njihovoj neverovatno mekoj i svilenoj teksturi. Pored klasičnih, evergrin kombinacija, danas najviše volimo da kreiramo i one malo neobičnije i smelije. Neki od neverovatno jedinstvenih ukusa koje nudimo jesu: tekila, limun i so – desert od mlečne čokolade sa tekilom posut solju koja je kristalizovanja u limunom soku; tonka – veoma redak začin koji odlikuju intenzivne cvetno-slatke note; kafa i amarula – izuzetno kremasta kombinacija kafe i likera od ploda marula drveta; speculaas – mešavina začina koja, između ostalog, uključuje cimet, muškatni oraščić, kardamom, karanfilić i beli biber.

    • Za koje sve prilike nudite čokolade?

    Čokolada je savršen poklon, jer se uklapa u svaku priliku i namenu. Bilo da tražite poklon za partnera, člana porodice, prijatelja ili poslovnog partnera, možete da nađete savršenu čokoladu za tu priliku. Čokoladni poklon može biti i formalan i neformalan, i mali znak pažnje i veliki gest, to samo od vas zavisi. Pored našeg standardnog asortimana, u kom imamo veliki broj različitih proizvoda namenjen za rođendane, slave, godišnjice, praznike, poput Uskrsa, Dana žena i Nove godine, za one još važnije i svečanije prilike imamo mogućnost izrade čokolada i prema vašim zamislima. Za ove prilike možete aktivno da učestvujete u kreiranju svoje jedinstvene čokolade i njenog pakovanja. Na čokoladi koja predstavlja korporativni poklon može da se nađe upravo logo vaše firme. Na čokoladicama koje delite gostima na svom venčanju mogu se naći vaše i ime vašeg partnera. Mogućnosti sa čokoladom su neograničene.

    san marina

    • Čokolada je idealan korporativni poklon. O čemu treba voditi računa kada se bira čokolada za takvu priliku?

    Tačno je da je čokolada idealan korporativni poklon, jer pri izboru korporativnih poklona za klijente, poslovne partnere ili zaposlene morate da imate u vidu da će veliki broj ljudi imati različit karakter i ukus. Najbolji poklon jeste onaj koji će osoba moći sa uživanjem da iskoristi, podeli sa dragim ljudima i da mu, nakon toga, on ostane u slatkom sećanju. Čokolada je savršen izbor za to. U vremenu kada u svetu postoje milioni različitih kompanija – postalo je ključno istaći se i razviti u ljudima svest o svom brendu. Kroz izbor pakovanja, oblika i ukusa čokolada, svaki brend može svojim poslovnim partnerima da prikaže koje su to njegove vrednosti i osobenosti. Da li je to pristupačnost, poverenje, ili pak luksuz.

    • Bliži se i 8. mart, savršena prilika da obradujemo drage dame, kako privatno tako i na poslu. Recite nam nešto više o tom delu ponude.

    Kada dami poklanjate nešto, želite da se ona oseti posebnom i voljenom. Kada neko poklon kupi „na brzinu” i „da završi sa tim”, to se oseti. Zbog toga ručno rađeni proizvodi mogu biti posebno interesantan i dobar poklon. Kada u našoj čokolateriji ljudi kupuju bombonjeru, oni mogu da biraju između 80 različitih pralina i time naprave savršenu personalizovanu bombonjeru za damu koju žele da obraduju. Da li ona voli da pije mlečni blagi kapućino ili ipak više uživa u kremastom Baileys likeru, da li se na leto posebno obraduje malinama ili jedva čeka jesen i kombinaciju jabuka sa cimetom, da li voli da gricka pistaće ili pečene bademe?

    san marina

    Ukoliko je reč o poslovnom poklonu, nekada ne možete baš tačno da znate šta je po ukusu te osobe, te je naš savet da idete sa sigurnim kombinacijama, koje većina ljudi voli, poput orašastog voća, vanile i nugata. Iako možda ne poznajete njihov ukus, biće im drago da poklon nije samo „pokupljen” sa police supermarketa, a ovakav znak pažnje može čak dati povoda da svoje koleginice ili zaposlene bolje upoznate i saznate za neku sledeću priliku šta to one vole. 

    Izvor: BIZLife Magazin/Mladen Stanković

    Foto: BIZLife Magazin

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE