Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  samovozeći automobili

  Samovozeći automobili od 2026. na britanskim putevima

  Samovozeći automobili mogli bi da se pojave na putevima Velike Britanije od 2026. godine, nakon što je uveden novi zakon Automated Vehicles Act, koji postavlja pravila za ovu tehnologiju. Ovaj zakon se fokusira na bezbednost na putevima i unapređenje tehnologije kako bi se smanjio rizik od ljudske greške, koja je uzrok 88% saobraćajnih nesreća prema podacima britanske vlade.

  Samovozeći automobili će morati da funkcionišu kao pažljiv i kompetentan ljudski vozač i da zadovolje niz bezbednosnih standarda pre nego što im se dozvoli vožnja. Automobil mora biti „dizajniran ili prilagođen za autonomno putovanje“ i sposoban da to obavlja bezbedno i legalno.

  Operater mora imati „dobru reputaciju, sredstva za ispravne postupke i poštovanje pravila. U slučaju problema u autonomnom režimu, odgovornost će biti na operateru, osiguravačima, developerima softvera i proizvođaču automobila, prenosi Telegraf.

  Doneće 38.000 radnih mesta

  Oxa je jedna od vodećih britanskih kompanija za razvoj softvera za autonomna vozila. Pol Njumen, osnivač Oxe, izjavio je:

  „Imamo zakon za autonomna vozila koji je sveobuhvatniji i jasniji u svojim zahtevima nego bilo gde drugde. Ispunjavanje najviših AV standarda će učiniti britanske kompanije globalnim liderima sa najbezbednijom tehnologijom i AI sistemima u koje se najviše veruje. To je ključno za razvoj biznisa i poverenja javnosti u autonomiju na globalnom nivou.“

  Vlada smatra da zakon pokazuje ekonomsku snagu Velike Britanije. Očekuje se da bi sektor mogao otvoriti više od 38.000 radnih mesta i doneti 42 milijarde funti u ekonomiju. Takođe, osobe s problemima pokretljivosti mogle bi dobiti više slobode zahvaljujući ovoj tehnologiji.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE