Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas, nezaposlenost

  Samouvereni Rus: Evropa NEĆE IZDRŽATI ni nedelju dana bez našeg gasa

  Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da Evropa neće izdržati ni nedelju dana bez ruskog gasa.

  Ocena Medvedeva da Evropa neće izdržati bez ruskog gasa ni nedelju dana, usledila je posle saopštenja Evropske komisije u kojem se navodi da će kompanije iz EU, ako se za ruski gas bude plaćalo u evrima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, možda moći formalno da izbegnu kršenje sankcija protiv Rusije.

  „Cenimo doslednost i principijelnost naših evropskih partnera. Posebno ako se ima u vidu da, prema poslednjim podacima MMF, Evropa može bez našeg gasa najviše šest meseci. Ali uistinu, ne može ni nedelju dana“, napisao je Medvedev na Telegramu.

  U Evropskoj komisiji kažu i da bi kompanije trebalo da zatraže uvođenje dodatne procedure za novčane transakcije, koju bi činila izjava o izvršenju ugovorne obaveze posle deponovanja odgovarajućeg iznosa u valuti koja nije rublja.

  Moskva je upozorila Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ako ne bude plaćala u rubljama, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u martu izdao dekret kojim se predlaže kupcima ruskih energenata da otvore račune u Gasprombanci za plaćanje u evrima ili dolarima, koji bi potom bili konvertovani u rublje.

  EK je saopštila ranije ovog meseca da se ispunjavanjem onih odredbi koje je nametnula Moskva rizikuje kršenje sankcija EU, jer se praktično izvršenjem uplata u stranoj valuti ruskoj banci, koja ih potom konvertuje u rublje, strana valuta ipak stavlja u ruke ruskim vlastima.

  U novom savetodavnom dokumentu koji je poslat državama članicama, međutim, Komisija je poručuje da predlog Moskve nužno ne sprečava sprovođenje procesa plaćanja za gas koji bi bio u skladu sa sankcijama EU uvednim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE