Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Šalterski“ Kodeks uvodi ljubaznost, a izbacuje burek

  Šalterski službenici u opštinama, ćate u matičnim uredima ili imovinskim službama ubuduće će prema strankama morati da se ophode u skladu s kodeksom ponašanja.

  Na taj način građani će biti pošteđeni masnih bureka po radnim stolovima, ali i zamandaljenih šaltera po isteku pauze. Svi će morati da zaborave nedolično obraćanje i nepoštovanje kako između kolega, tako i onih koji su pokucali na njihova vrata, pišu Novosti.

  Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština objašnjava da bi svaka opština u Srbiji trebalo da donese svoj kodeks ponašanja službenika. Sam nacrt pripremiće opštinska, odnosno gradska uprava, a potom će veće predložiti taj akt na usvajanje skupštini opštine ili grada.

  On ne obuhvata i zaposlene u privrednim društvima, preduzećima, ustanovama, javnim agencijama, fondovima i fondacijama, ali se tiče i zaposlenih u pravobranilaštvu, kod zaštitnika građana, u posebnim službama, organizacijama, kaže Tomašević.

  U kodeksu postoje dve vrste pravila, a ključna su ona koja definišu konkretno ponašanje službenika u odnosu prema strankama, saradnicima i jedinici lokalne samouprave, koja nisu definisana nijednim zakonom ili podzakonskim propisom.

  Kao tipične primere ponašanja koji su definisani Modelom kodeksa, Tomašević navodi najpre pravila poštovanja drugih i učtivost službenika, standard poslovne komunikacije, pravila u vezi sa slanjem podnesaka i elektronske komunikacije, standarde odevanja na radnom mestu, urednost radnih prostorija i slično.

  To podrazumeva ljubazno i kooperativno ponašanje od službenika, definisane rokove za odgovaranje na poruke primljene od građana, pismeno izvinjenje u slučaju greške službenika, a, sa druge strane, reguliše međusobni odnos službenika, standarde odevanja na radnom mestu, urednost službenih prostorija, poštovanje radnog vremena.

  Izvor: Novosti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE