Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Globalni sajber-napad, ovo su mere zaštite

  Mnoge države u svetu pogodio je sofisticirani sajber-napad velikih razmera, koji blokira fajlove na kompjuterima žrtava i traži od njih da plate otkup za otključavanje podataka na računarima.

  Policija i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala obaveštava građane o merama predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmu kako bi sprečili ovu vrstu računarskog napada:

  – ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi

  – otvaraju linkove na internetu, mejlovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu

  – redovno bezbedno kopiraju sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka „ransomwerom“ uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budu žrtva ucene

  Ovo je potrebno konstantno primenjivati, jer se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, gde se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i za otkup se isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača.

  „Ransomware“ je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi, navodi MUP.

  Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani. Otkup se uvek traži u bitkoinima.

  Žrtve su uglavnom male i srednje firme, ali su zabeleženi napadi i na velike poslovne sisteme, kod kojih blokiranje službenih ili poslovnih podataka na računarima može da dovede do velike štete.

  „Organizovane kriminalne grupe koje se bave finansijskim sajber kriminalom mogu da prepakuju kod koji je bio otvoren, za buduće napade. Koristiće i druge metode kako bi izvršili infekciju računara.“

  Najčešće se događa da to rade putem ‘fišing’ imejl poruka, putem kampanja daju link za posećivanje nekog naloga ili klikom na baner na već poznatom sajtu. Na taj način možete da kompromitujete računar, objašnjava načelnik Odeljenja MUP za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Saša Živanović.

  Karakteristika ovog zlonamernog programa je da radi tiho u pozadini računara, osluškuje mrežu i kriptuje podatke tj. šifruje podatke na svim mrežnim uređajima za skladištenje podatak, objašnjava Živanović.

  Do sada nije bilo prijavljenih slučajeva u Srbiji. Inače, policija i posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama.

  Globalni sajber napad, za koji se veruje da je izazvan procurelim virusom iz američke Nacionalne bezbednosne agencije, pogodio je, prema najnovijim izveštajima, institucije i kompanije u 100 zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE