Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sada je i zvanično: Električni Fijat panda proizvodiće se u Srbiji, Italijani se bune

  Međunarodni konzorcijum proizvođača vozila „Stelantis“ je danas potvrdio odluku da će buduća verzija modela električni Fijat panda s pogonom isključivo na struju, proizvodi u Srbiji, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u nedelju tokom posete premijerke Italije Đorđe Meloni Beogradu.

  Taj Fijatov plan je izazvao žučne proteste italijanskih sindikata zabrinutih za sudbinu radnih mesta u italijanskim fabrikama te firme, prenela je agencija AFP.

  Električni Fijat panda se proizvodi u fabrici Pomiljano D’Arko kod Napulja, a električna verzija se očekuje sredinom 2024. godine.

  Sadašnja verzija „Pande“ koja se proizvodi u Italiji u potpunosti odgovara potrebama velikog broja korisnika, posebno Italijana, rekao je portparol „Stelantisa“ i preneo da zato „ne mislimo da će biti u konkurenciji sa modelom koji će se proizvoditi u Srbiji, koji će biti na drugačijoj platformi i drugačije pozicioniran“.

  „Ako razvoj propisa i konkurentskih uslova fabrike Pomiljano dozvole, nameravamo da ‘nastavimo život’ postojećeg modela i da ga podržavamo do dolaska novog ciklusa modela“, dodao je on.

  Protest italijanskog sindikata

  Sindikat Fiom-Cgil je protestujući naveo da je sklapanje električnog modela Fijata „panda“ u Srbiji „neprihvatljiva odluka kojoj se protivi svim sredstvima“ i u ime radnika u Pomiljanu traži garancije sadašnjeg nivoa proizvodnje i zapošljavanja u toj fabrici.

  Postaje hitno i neophodno da se zna koji tip vozila će zameniti sadašnju „pandu“ čija proizvodnja u Pomiljanu je planirana do 2026. godine, dodao je on.

  Ta tema će biti na dnevnom redu prvog okruglog stola o automobilskom sektoru koji u sredu u Rimu organizuje resorno ministarstvo, a učestvovaće Stelantis, sindikati i predstvnici regija.

  Taj ciklus sastanaka ima za cilj stvaranje uslova koji će omogućiti Stelantisu da proizvede milion vozila godišnje u Italiji do 2028 ili 2030, reka je izvor blizak pregovorima.

  Stelantis je prošle godine u Italiji proizveo samo 685.753 vozila, usporen nestašicom elektronskih čipova.

  Dva najnovija modela koje je predstavio Fijat, mali terenac 600e već se proizvodi u Poljskoj, a minijaturni – super-mini kratki „Topolino“ za dve osobe će se praviti u Maroku, piše AFP.

  Vučić očekuje električni Fijat iz Kragujevca

  Izvor: BIZLife/Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE