Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Nema teorije da ćemo moći da dopunimo skladišta gasa za sledeću godinu“

  Srbija je obezbedila dovoljno gasa i struje, saopštio je predsedik Srbije Aleksandar Vučić I dodao da de sledeća zima biti najteža jer će rat u Ukrajini potrajati.

  „Suština je da smo mi obezbedili rezerve gasa, uvezli smo i uglja dovoljno. Snalazili smo se u pametno vreme“, rekao je Vučić za RTS.

  Najavio je da za nekoliko dana ide u Azerbejdžan kako bi razgovarao o struji, gasu i, kako je rekao, još o nekim drugim stvarima.

  „Mi smo sve uradili, ali sledeće godine biće problem i za nas. Nema teorije da ćemo moći da dopunimo skladišta gasa za sledeću godinu. Voleo bih da se rat u Ukrajini završi uskoro, ali neće. Računamo da će taj rat trajati duže od cele sledeće godine i da će sledeća zima biti najteža“, rekao je Vučić.

  Aleksandar Vučić (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

  BDP na kraju 2022. oko 62, 63 milijarde evra

  Govoreći o ekonomskim rezultatima naveo je da će vrednost BDP-a Srbije na kraju ove godine iznositi oko 62-63 milijarde evra i da je gotovo siguran da naša zemlja neće ući u recesiju.

  Na pitanje da li će novi aranžman sa MMF-om ograničavati penzije, Vučić je rekao da neće, ali da će im smetati jednokratna davanja.

  Dodao je da je MMF pravio problem i što od sutra počinje isplata 5.000 dinara pomoći za mlade. „Biće jednokratnih pomoći i dalje ako budemo uspešni i imali dobru stopu rasta. Oni (MMF) od nas traže pre svega uspehe u energetici. Ja sam inisistirao da dobijemo taj (stendbaj) aranžman, jer tražim kontrolu nad nama“, kazao je Vučić.

  Rekao je i da se uspelo u tome da se sačuvaju javne finansije neokrnjenim, i da“ imamo najveće devizne rezerve u istoriji Srbije, najveće količine zlata“.

  Naveo je i da je stopa javnog duga jispod 55 odsto, kao i da imamo oko 38 tona zlata u rezervama.

  „Srbija oborila apsolutni rekord u stranim investicijama“

  Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija ove godine oborila apsolutni rekord u prilivu stranih direktnih investicija.

  „Mi imamo zaključno sa 10. decembrom 4 milijarde i 95 miliona direktnih stranih investicija, što je rekordan nivo. Rekordan nivo, kada pričate o grinfild i branfild investicijama i onome što mi investiramo, a ne o prodaji i zatvaranju fabrika, kao što je to bio slučaj 2000. godina. To su fantastični rezultati. I uspeli smo da nadomestimo to sa drugih kontinenata pošto Evropa manje investira iz svojih razloga, pre svega iz Azije“, rekao je predsednik“, naveo je Vučić.

  Dodao je da nedostaju korejske, ali da pristižu i kineske i japanske investicije, na šta je,  kaže, posebno ponosan.

  Vučić: Dovoljno gasa da „prezimimo“, ako ne bude iskakanja

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE