"Sa projektom Jadar se zastalo na zahtev građana"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Sa projektom Jadar se zastalo na zahtev građana”

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se sa projektom “Jadar” zastalo na zahtev grđjana, saopšteno je iz tog ministarstva.

  Kako se u saopštenju dodaje, ona je rekla da država neće preduzeti nijedan korak bez studija i konsultovanja sa građanima, “bez obzira na netačne informacije da postoji obavezujući ugovor sa Rio Tintom”.

  Ona je agenciji Blumberg rekla da je ideja koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić o referendumu “najbolje rešenje” i da će, kako je dodala, konačnu reč dati građani.

  “Međutim, mi smo tri meseca od izbora i svaka tema je sada politička, a najmanje ekološka, energetska ili ekonomska”, izjavila je ona.

  Ponovila je da ne postoji nikakav ugovorni odnos države i kompanije Rio Tinto.

  Ona je rekla da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i da je pobornik ideje da o njima govore najbolji svetski stručnjaci.

  “S druge strane, mislim da treba da znamo šta je litijum, koliko je važan na globalnom nivou, i sve procene pokazuju da će tražnja za litijumom biti 90 puta veća do 2040.”, rekla je Mihajlović.

  Prema njenim rečima Srbija “jedina u svetu” ima jadarit, mineral sa posebnom strukturom.

  “Imamo jednu vrstu nafte i zlata i treba da razgovaramo o tome hoćemo li da imamo čitav lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike baterija do fabrike električnih vozila”, rekla je ona.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Zoran Petrovic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE