Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S. Koreja pola veka duguje Švedskoj za 1.000 neplaćenih Volvoa

  Sedamdesetih godina prošlog veka Severna Koreja naručila je 1.000 Volvo automobila od Švedske kao deo plana ekonomskog razvoja, međutim, Pjongjang nikada nije platio ovu narudžbu.

  Budući da je ostala neplaćena zadnjih pet decenija, ukupni dug je narastao na otprilike 330 miliona dolara.

  Severna Koreja je naručila 1.000 modela Volvo 144 i drugu mehaničku opremu u vrednosti od 73 miliona dolara od švedskih kompanija još 1974. godine. Prema stavovima izvoznika, moglo se zaraditi na tadašnjoj severnokorejskoj ekonomiji u usponu.

  „U to vreme Severna Koreja nije stajala tako loše“, objašnjava Jonathan D. Pollack, viši saradnik na Institutu Brookings. „Nakon Korejskog rata, njihova ekonomija je obnovljena, postala je funkcionalna industrijska država, ali još uvek vrlo zavisna od pomoći drugih, ali ovaj posao se nije činio tako loš.“

  Međutim, Severna Koreja nikada nije platila fakturu, a budući da je ostala neplaćena zadnjih pet decenija, ukupni dug je porastao na skoro 330 miliona dolara.

  Švedska je isporučila proizvode u vrednosti od preko 70 miliona dolara. Toliko je uloženo u Severnu Koreju da su švedske izvozne kompanije i levo orijentisani političari, ohrabrili švedsko Ministarstvo vanjskih poslova da u S. Koreju pošalje svog diplomatu. I tako je 1975. Švedska postala prva zapadna zemlja koja je uspostavila ambasadu u Pjongjangu.

  Ubrzo nakon što je otvorena ambasada u Pjongjangu, trgovina S. Koreje sa Zapadom iznenada je stala. Severna Koreja nije plaćala robu koju bi uvezla. Rokovi plaćanja bi prošli, a dugovi i otplate kamata konstatno rasli. Postalo je jasno da Pjongjang ne može ispoštovati drugu stranu.

  Severna Koreja još uvijek koristi ove, skoro 50 godina stare, automobile, i to uglavnom za posebne namene. Deo njih radi kao taksi, neretko s pređenih pola miliona kilometara i više.

  Izvor: Klix

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE