Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ružić: Spajanje učenika NE ZNAČI gašenje seoskih škola

  Ministar prosvete Branko Ružić negirao je kao „potpunu besmislicu“ spekulacije koje su se pojavile u javnosti da to ministarstvo nastoji da zatvori seoske škole spajanjem odeljenja različitih razreda.

  „Spajanje učenika različitih razreda nije gašenje škole, kao što je to predstavljeno u javnosti, niti je novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Ovakav vid nastave primenjuje se godinama unazad u pojedinim manjim mestima, u školama sa malim brojem učenika od prvog do četvrtog razreda. Takve škole su i danas i realnost i potreba“, rekao je Ružić, u pisanoj izjavi.

  Prema njegovim rečima, upravo na predlog direktora, poslednjim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, data im je mogućnost, a ne obaveza, da zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, spoje učenike različitih razreda i od petog do osmog razreda.

  Branko Ružić (foto: screenshot)

  „Tendencija Ministarstva ovim novinama u zakonu nije da škole ugasi, već da se omogući model nastave koji će za decu biti podsticajan i koji će im omogućiti socijalizaciju i timski rad koji su veoma važan segment obrazovanja i kvalitetnog razvoja učenika“, istakao je Ružić.

  Kako je naveo, „i danas postoje mesta u Srbiji u kojima školu pohađa samo šest učenika od prvog do osmog razreda, kao i da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika, a ne 350 kako se navodi u medijima“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE