Rusija, ako hoće, sada može da ISKLJUČI internet

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija, ako hoće, sada može da ISKLJUČI internet

  Ruske vlasti sada imaju zakonsko ovlašćenje da ukoliko žele ugase internet u toj zemlji, pošto je na snagu stupio kontroverzni zakon.

  Vlada u Moskvi namerava da stvori infrastrukturu za “suvereni” internet, što je predstavila kao nužnost za odbranu protiv spoljnih sajber napada. Kritičari meru vide kao korak ka većoj cenzuri.

  “Država sada po prvi puta ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom”, rekao je za nemačku agenciju dpa ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz nevladine organizacije protiv cenzure.

  Dok su pružaoci internet usluga ranije delovali pod uslovima slobodnog tržišta, ruska država sada može da direktno kontroliše, kazao je Isavnin.

  Ruski internet saobraćaj usmeravaće se putem putem čvorišta u zemlji, čija infrastruktura tek treba da se izgradi.

  Internet provajderi moraju da instaliraju opremu potrebnu za uspešnu tranziciju. Brojni opozicioni sajtovi već su blokirani u Rusiji. Hiljade ljudi protestovalo je protiv ovog zakona, koji je predsednik Vladimir Putin potpisao u julu.

  Dmitrij Peskov, Putinov portparol, tvrdi da Rusija ne želi da se isključi s interneta, već se priprema za mogućnost da joj zapad isključi internet.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE