RTS tvrdi da ima manje repriza od BBC i prosečnu platu od 650 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RTS tvrdi da ima manje repriza od BBC i prosečnu platu od 650 EUR

  Radio-televizija Srbije dostavila Narodnoj skupštini Izveštaj o poslovanju za prošlu godinu u kom se navodi se da je ostvarena neto dobit od 2,8 milijardi dinara.

  Radio-televizija Srbije (RTS) u 2020. godini ostvarila je prihod od 13,5 milijardi dinara, navodi se u Izveštaju o poslovanju RTS za prošlu godinu koji je dostavljen Narodnoj skupštini, a u koji je Danas imao uvid.

  Kako se navodi, prihod čine taksa za javne medijske servise 8,6 milijardi dinara, budžetska subvencija 1,7 milijardi, prihod od marketinških i komercijalnih aktivnosti 2,9 milijardi, finansijski prihodi 26 miliona, ostali prihodi 153 miliona i namenske donacije 35 miliona dinara.

  “Ostvaren je pozitivan rezultat poslovanja od neto 2,8 milijardi dinara. Prema bilansu stanja, imovina RTS iznosi 16,8 milijardi dinara, obaveze su 7,3 milijarde dinara, a kapital je 9,5 milijardi dinara”, navodi se u Izveštaju i dodaje da je RTS, otkako se stabilno finansira od 2016. godine, izmirio sve zaostale obaveze prema dobavljačima i kredite kod poslovnih banaka.

  U Izveštaju se ukazuje da je ostvareni ukupni prihod manji za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu, a da je u odnosu na plan, prihod veći za 5,9 odsto.

  Zakonom o budžetu Republike Srbije, a preko Ministarstva kulture i informisanja, RTS je je dobio sredstva za digitalizaciju programskog arhiva u iznosu od 22,5 miliona dinara.

  Troškovi 10 milijardi dinara

  Što se tiče rashoda, u Izveštaju se navodi da su ukupni troškovi i rashodi RTS u 2020. godini ostvareni u iznosu od 10,143 milijarde dinara.

  “Ostvareni troškovi su veći za 2,8 odsto nego u prethodnoj godini, a u odnosu na plan, troškovi su manji od planiranih vrednosti za 19,5 odsto”, piše u Izveštaju.

  Prema podacima iz Izveštaja, za zarade u RTS prošle godine je izdvojeno 3.968.463 dinara, pa je u strukturi ukupnih troškova na zarade otišlo 39 odsto.

  “Prosečna zarada po radniku RTS za 2020. godinu iznosi bruto 106.473 dinara, a neto 76.279 dinara (oko 648 evra po prosečnom kursu za 2020. od 117,58 dinara)”, piše u Izveštaju.

  Kada je reč o ostalim ličnim primanjima, navodi se da su ukupni troškovi za prošlu godinu ostvareni u iznosu od 117 miliona dinara, a tu su obuhvaćeni – naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak s posla, novogodišnji paketići i drugi pokloni, solidarna davanja, stipendije, školarine i drugo.

  “Posle višegodišnjeg poslovanja sa gubitkom, RTS je poslednjih pet godina poslovao sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Ostvarena neto dobit na dan 31. decembar 2020. godine je 2,8 milijardi dinara”, ističe se u Izveštaju.

  Zaposleno 2.619 radnika

  Zanimljivo je da je, prema Izveštaju, u RTS zaposleno 2.619 radnika, od kojih je na neodređeno vreme zaposleno čak 2.603 radnika, dok 16 radnika radi na određeno vreme, a u odnosu na 2014. godinu broz zaposlenih je manji za 927 radnika.

   

  U Izveštaju piše da ukupno utrošena sredstva za prošlu godinu za nove investicije i nabavljenu opremu iznose 665.143.934,69 dinara. Kako stoji, za vozila je dato skoro 43 miliona dinara.

  “Zbog višegodišnjeg defititarnog finansiranja nenaplaćena kumulirana potraživanja za pretplatu iznose preko 500 miliona dinara”, piše u Izveštaju.

  U Izveštaju RTS tvrdi da ima manje repriza “od velikog britanskog BBC čiji je budžet više od pedeset puta veći od našeg”.

  Kako se dodaje, RTS ima najveće izdatke za sportski program i proizvodnju domaćih serija.

  Dodaje se, na kraju izveštaja koji je potpisao generalni direktor Dragan Bujošević, da je RTS u prošloj godini ispunio svoju osnovnu funkciju – da proizvodi i emituje program koji zadovoljava potrebe gledalaca i u funkciji je javnog interesa.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE