Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko dobija subvencije za ZAMENU STOLARIJE odlučuje RANG LISTA

  Opštine u Srbiji imaju još samo 10 dana da se prijave za program energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova u Srbiji.

  Prijave na Javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave su u toku i traju do 21. maja

  Donošenje odluke o finansiraju i potpisivanje ugovora sa njima očekuje se sredinom idućeg meseca, najavljuju iz resornog ministarstva.

  Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je nedavno Javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća u stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, a rok za prijavu za dodelu sredstava je 21. maj.

  Ministarstvo dodeljuje 54 miliona dinara za ove namene, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona.

  Predviđeno je da građani finansiraju 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu obezbeđuju opština i država.

  Ugovori sa odabranim opštinama, one propisuju uslove

  Po isteku roka za prijave, odabrane lokalne samouprave će nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom i donošenja svojih propisa o raspodeli sredstava, raspisati dva javna poziva, navode za BIZLife portal u Ministarstvu rudarstva i energetike.

  Prvi za izbor privrednih subjekata koji se bave energetskom sanacijom i nakon formiranja liste subjekata, biće raspisan poziv za građane, koji će se obraćati izabranim privrednim subjektima za stručnu pomoć oko radova i od kojih će dobijati predračune za radove, a koje će zatim prilagati uz prijavu na javni poziv.

  Očekuje se da će javni pozivi za građane biti raspisani početkom trećeg kvartala 2021. godine.

  Koje će biti obaveze zainteresovanih građana?

  Građani će u zavisnosti za koliko se njihova jedinica lokalne samouprave opredelila mera energetske efikasnosti (zamena stolarije, postavljanje termičke izolacije, ugradnja kotlova na biomasu ili gas i druge mere u skladu sa Javnim pozivom) izabrati meru i obratiti se preduzeću sa liste za stručnu pomoć oko radova i za dobijanje predračune za radove.

  Građani će zatim prilagati uz prijavu i predračun, kao i drugu dokumentaciju traženu javnim pozivom, objašnjavaju nadležni.

  Zatim će Komisija u skladu sa sopstvenim propisom o raspodeli sredstava, na koji su prethodno pribavili saglasnost ministarstva i javnim pozivom, izvršiti bodovanje i formirati rang listu prijava građana, koja će biti osnov za donošenje odluke o finansiranju.

  Nakon toga zaključiće se ugovori sa privrednim subjektima o finansiranju radova na energetskoj sanaciji i krenuće se sa radovima.

  Po završetku radova, Komisija jedinica lokalnih samouprava će obići objekte i na osnovu tog izveštaja i fakture izvođača – izabranog privrednog subjekta sredstva subvencije će se preneti izvođaču.

  Osim budžetskih sredstava očekuje se pomoć i međunarodnih institucija

  Aktuelni javni poziv je raspisan kao pilot projekat koji se realizuje sa vladom Švajcarske kroz projekat RELOF 2 u cilju da se ovaj mehanizam isproba i utvrde moguće poteškoće u realizaciji, navode u resornom ministarstvu.

  Na osnovu pilot projekta Ministarstvo rudarstva i energetike će dalje razvijati modele i mogućnosti subvencija mera energetske sanacije.

  „Osim budžetskih sredstava u narednim godinama očekujemo finansijsku podršku fondova EU, kao i međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svetska banka, Evropska investiciona banka, Banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna Banka KfW i slično“, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

  Ističu i da je ovo samo početak aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti u stambenom sektoru u koji do sada država nije ulagala i očekuje se da će se u narednim godinama kroz različite programe finansiranja podržane od Ministarstva, energetski rehabilitovati veliki deo postojećeg neefikasnog stambenog fonda Srbije i smanjiti potrošnja u domaćinstvima koja trenutno iznosi više od trećine ukupne potrošnje energije..

  Raspisan poziv za ZAMENU STOLARIJE: Rok za prijavu 21. maj

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE