Rok opera "Janjičari" - delo Amerikanca iz Vrmdže

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rok opera “Janjičari” – delo Amerikanca iz Vrmdže

  Jedanom Amerikancu će možda uspeti da za odnose Srbije i SAD-a uradi više od bilo kog diplomate i političara.

  Kompozitor Pol Šapira koji već deset godina živi u Vrmdži kraj Sokobanje završio je nedavno komponovanje rok opere “Janjičari”, koja je posvećena Balkanu u vreme turske okupacije.

  “Mesto dešavanja opere je na Balkanu u vreme turske okupacije. Posvećena je danku u krvi, kada su Turci uzimali decu iz sela, odvodili ih i pretvarali u janjičare”, izjavio je Šapira.

  Prema njegovim rečima, “Janjičari” mogu da se čuju i na internetu, ukucavanjem punog naziva opere “Janissaries rock opera”.

  “Opera je dobila odlične kritike i voleo ih da je publika čuje na koncertima u Srbiji i u nekim drugim mestima na Balkanu. Operu bi izvodili neki sjajni pevači i bila bi to prilika da se i oni predstave publici u Srbij. Videćemo da li ću uspeti u tome, jer je za tako nešto potrebno dosta para”, rekao je Šapira.

  On kaže da se prvenstveno bavi komponovanjem muzike za naučno-fantastične filmove, ali da je komponovanje balkanske rok opere bila njegova višegodišnja želja.

  Pol Šapira i njegova supruga Maja, koja je IT stručnjak, doselili su se u Vrmdžu pošto su na internetu videli prezentaciju tog sela.

  Oni su jedna od 40 porodica koje su kupile kuće i imanja u Vrmdži nakon što su meštani rešili da uzmu “stvar u svoje ruke” i spasu selo od propadanja.

  Da bi zadržali mlade u selu, ali i privukli druge ljude da se tu dosele, Vrmdžani su obezbedili odličnu internet vezu, krenuli sa promocijom prirodnih lepota i organizovanjem različitih manifestacija poput biciklističkih trka i festivala ekološkog vilma.

  U selu sada živi oko 600 stanovnika, a medju njima je i jedan Amerikanac, jedan Italijan i jedna Švajcarkinja. Stanovnici Vrmdže postali su i Beogradjani, Nišlije, Novosadjani, Subotičani…

  Pol Šapira i njegova supruga, objašnjavaju da je Vrmdža idealno mesto za život, odrastanje njihove dvojice sinova ali i za rad.

  Oni kažu da je predeo predivan, veoma inspirativan, a mesto nije skupo za život kao Beograd ili Njujork odakle su se preselili.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE