Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koncert "Rock El Clasico"

  Nele Karajlić i Stefan Milenković priredili spektakl na koncertu „Rock El Clasico“

  Virtuoz na violini Stefan Milenković i čuveni rok muzičar Dr Nele Karajlić održali su u utorak koncert pod nazivom „Rock El Clasico“ kao pravi muzički i vizuelni spektakl, koji je trajao dva sata na stadionu Tašmajdan.

  Svetski dan muzike 21. jun se slavio širom planete, a i u Srbiji je bila veoma bogata muzička ponuda. Stefan Milenković premijerno se našao i u ulozi pevača na veliku radost auditorijuma.

  Stefanu su podršku dali članovi njegove Gudačke reprezentacije mladih. Uz Neleta je nastupio njegov bend „Osiromašeni uranijum“. Milenković je imao sledeći nastup bez Neleta, kada je uz svoj sastav eksplozivno odsvirao „Mađarsku rapsodiju“ Franca Lista na oduševljenje publike na ispunjenom stadionu.

  Milenković će uz svoje gudače svirati malo i Johana Sebastijana Baha, kao i slavnog argentinskog tango kompozitora Astora Pjacolu – „Leto“ iz „4 godišnja doba“, dok je Nele predahnuo. Tokom sviranja virtuoza na violini, na video bimu kao slajd šou nizale su se Stefanove fotografije od malih nogu kad je bio čudo od deteta do savremenog trenutka kada je on dobio dete kao ponosni otac.

  Karajlić je duhovito naredni eksperiment nazvao „Frankenštajn“, jer su ukrstili ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča sa numerom „Devil in the bussiness class“ iz perioda kad je bio pevač benda „Emir Kusturica and No Smoking Orchestra“. Kompozitorka Ana Krstajić je imala ulogu muzičkog prevodioca i zapravo je svojim aranžmanima spajala naizgled nespojivo – klasiku i rokenrol, što se pokazalo kao zanimljiv i atraktivan eksperiment i ideja.

  Koncert "Rock El Clasico"

  Koncert „Rock El Clasico“, Nele Karajlić i Stefan Milenković (Promo)

  Publika se oduševila miksom rokenrola i klasike

  Ogromna euforija je nastala na antologijskoj numeri „Il si bos il si Hadžija“ kad je Karajlić lucidno ušetao usred publike, i uživao sa fanovima, a onda pozvao decu iz prvih redova da se popnu na binu sa njim i da zajedno otpevaju refren. Pesma „Zvijezda nad Balkanom“ bila je pravi miks sa Antonijem Vivaldijem, i publika je brzo prihvatila taj koncept rokenrola u sudaru sa klasikom.

  Stefan Milenković je apsolutno briljirao kada se prvi put javnosti predstavio i kao pevač sa kaubojskim šesirom i violinista u isto vreme na američkoj folk kantri numeri „The Devil Goes Down to Georgia“ (1979) Čarlija Danielsa, u koktelu sa Neletovim izvođenjem pesme „Ibro dirka“. Iz perioda grupe sa Kusturicom, Nele se vratio još sa rok folk naslovom „Unza Unza Time“ kao spoj sa Rimskim Korsakovim.

  Koncert "Rock El Clasico"

  Koncert „Rock El Clasico“, Nele Karajlić i Stefan Milenković (Promo)

  Za sam kraj dvočasovnog spektakla Stefan i Nele su trjumfovali sa kompozicijama „Tri ratna havera“ kao miks sa Ludvigom van Betovenom i „Ženi nam se Vukota“ uz spoj sa Johanesom Bramsom, uz snažan bis – ponovo ultimativni hit „Il si bos il si Hadžija“ i legendarna „Balada o Pišonji i Žugi“, zaštitni znak „Zabranjenog pušenja“.

  Kako je Nele obećao novinarima uoči početka koncerta, njihov nastup je bio čisto „ludilo“.

  Osim koncerta na Tašmajdanu, Neleta i Stefana čeka dalje turneja po zemlji i regionu, i jedna od narednih stanica im je i festival u Kragujevcu – Arsenal fest, koji će trajati od 30. juna do 2. jula. Ovaj koncept spajanja klasike i rokenrola u intimnijem krugu prijatelja predstavili su u Narodnom pozorištu u Beogradu, ispred ckrve Svetog Marka kod Tašmajdana, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) na manifestaciji „Dubai Expo 2020“.

  Izvor: Tanjug/Nova.rs

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE