Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REM: Luksemburški regulator ukorio N1 zbog emisije o premijerki

  Regulatorno telo Srbije za elektronske medije (REM) je saopštilo da je luksemburški nezavisni organ za audiovizuelne medije (ALIA) „izrekao ukor“ televiziji N1, koja je registrovana u toj zemlji, zbog emisije „Junaci doba zlog“ o predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

  REM je u saopštenju naveo da je luksemburškom regulatoru uputio pritužbu zbog te epizode, uz ocenu da sadrži govor mržnje o premijerki, „s obzirom na to da se njen lik i delo poistovećuju sa blagajnikom nacističkog logora za istrebljivanje Majdanek“.

  REM je izrazio nadu da će televizija N1 poštovati odluke i preporuke organa iz Luksemburga, koji su nadležni za emitovanje njihovog sadržaja i da će se u budućnosti „uzdržati od relativizacije gnusnih zločina i izvrgavanja ruglu miliona žrtava pogubnih ideologija iz prošlog veka“.

  „Verujemo da će temeljni postupak sproveden u Luksemburgu pomoći autorima emisije da shvate težinu svog prekršaja i razloge zbog kojih su ukoreni, te da više neće posezati za ovakvim alatima u cilju diskreditacije nečijeg političkog delovanja“, dodaje REM u saopštenju.

  N1: REM selektivno izostavio činjenice

  Televizija N1 ocenila je da je REM selektivno preneo podatke i izostavio činjenice koje su važne u sagledavanju kompletne slike i karakteru opomene koju je toj televiziji izrekao nadležni luksemburški medijski regulator (ALIA).

  N1 smatra da je REM u saopštenju „svesno prećutao“ nalaze relevantnih službi luksemburškog regulatora, uključujući i jasno osporavanje kvalifikacija koju je REM stavio na teret N1 – da je ta televizija u epizodi „Fikus za šefa“ povredila dostojanstvo premijerke Ane Brnabić, da je u pitanju govor mržnje i trivijalizacija zločina nacista.

  Ana brnabić

  „Obrađivač predmeta u ALIA je ukazao da trenutni politički kontekst u Srbiji, kao i istorijski i filozofski okvir u odnosu na koje bi se morala posmatrati konkretna referenca, nalaže da se ona tretira kao ‘otvorena kritika politike vladajuće stranke, a ne govor mržnje usmeren prema Ani Brnabić'“, navodi se u saopštenju televizije N1.

  Ta televizija navodi da se Savet ALIA nije složio sa tim viđenjem svog obrađivača i odlučio da izrekne opomenu N1, ali da je to telo ipak zaključilo da je sporna sekvenca bila deo kritike vlasti i njihove politike, „što je oblast u kojoj sloboda izražavanja treba da ima povećanu zaštitu, a ne (da je to) govor mržnje protiv srpske premijerke“.

  Dodali su da je Savet ALIA istakao da je ključno da medijski regulatori, poput REM, budu oprezni kada kvalifikuju određena ponašanja kao „govor mržnje“ i da taj pojam tumače striktno, kako bi izbegli da prekomerno ugrožavaju slobodu izražavanja.

  „Tu kritiku na sopstveni rad REM u saopštenju naravno nije preneo. Pored toga, REM nije čak ni objasnio da je N1 izrečena mera koja je najblaža, odnosno opomena“, navela je ta televizija.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE