REKTORKA potvrdila: Tako je, doktorat Malog će biti PONIŠTEN

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKTORKA potvrdila: Tako je, doktorat Malog će biti PONIŠTEN

  Nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku koji je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije, rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović potvrđuje da to znači da će doktorat biti poništen.

  Ivanka Popović je za RTS navela da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, “gde se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja”.

  Rekla je da je znanje vrednost koju moramo da štitimo i da je akademska čestitost vezana za poštovanje autorskih prava drugih.

  “U ovom slučaju je došlo do nepoštovanja autorskih prava drugih i po tom osnovu je Odbor za profesionalnu etiku doneo svoju odluku”, rekla je Ivanka Popović.

  Na pitanje da li to znači da je rad proglašen plagijatom, rektorka je odgovorila: “Tako je.”

  “To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rešenje sa obrazloženjem odluke. U svakom slučaju, Senat će biti obavešten šta su dalji koraci”, istakla je rektorka.

  Dodala je da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

  “To je mera koja je praćena javnim oglašavanjem da je taj korak učinjen”, navela je Ivanka Popović i pojasnila da se to oglašava na sednicama Univerziteta i fakulteta.

  Naglasila je da je odluka Odbora konačna i da je to stručno telo Univerzitet, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

  Njujork tajms, Blumberg…

  Vest o zaključku Odbora za profesionalnu etiku o doktoratu Siniše Malog, odjeknuo je i u svetskim medijima koji prenose i pozive opozicionih stranaka i dela srpske javnosti da Mali podnese ostavku.

  Njujork tajms je preneo vest agencije AP iz Beogarda u kojoj se kaže da se ministar finansija suočava sa pozivima na ostavku nakon što je Beogradski univezitet zaključio da je njegov doktorat plagijat.

  Etička komisija Univerziteta u Beogradu saopštilaje da je Siniša Mali “doslovno preuzeo tekstove, ili čitave pasuse drugih autora bez navođenja izvora,“ izveštava AP i dodaje da je rektorka Ivanka Popović je za RTS rekla da će njegov rad iz 2013, o restrukturiranju i privatizaciji, biti poništen.

  Mali je svoj doktorat odbranio na beogradskom Fakultetu organizacionih nauka.

  I Blumberg se osvrnuo na današnju odluku Etičke komisije, ali pojavusagledava šire i kaže da “istočnoevropski političari imaju problem da se oslobode loše navike: da dođu do ‘fensi’ kvalifikacija tako štoprevarom nagomilaju diplome”.

  Agencija dodaje da je poslednji koji će snositi posledice ministar finansija Srbije Siniša Mali.

  Etička komisija Beogradskog univerziteta, prenosi Blumberg, zaključila je da se Mali poneo “neakademski” i zatražio da mu doktorska teza bude poništena jer je kopirao druge autore bez pominjanja izvora.

  Izvor: RTS, N1

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   O našim doktoratima dosta je pisano zadnjih deset godina i to uglavnom u negativnom kontekstu. Slučaj plagijata od doktorata Siniše Malog valjda će biti okončan i time vratilo se poverenje u akademskoj čestitosti. Ovo ne bi smelo da bude kraj sa doktoratima. Akademska zajednica mora da rasčisti sa sumnjivim doktoratima Stefanovića, Šapića, Tabakovićeve, Arsenijevića i da ne nabrajam. O kupljenim i potkupljenim diplomama još nipšta se ne radi pa Nikolić, Grčić, Đorđević i plejada drugih, u negativnom kontekstu, šepure se i vode važne resore u zemlji, a kako ih vode vidi se u napretku privrede kojeg vide vodeći političari u zemlji. Izgleda da oni i sebe ne vide, ali se zamišljaju u vrhunske stručnjake i naučnike. Neka im služi na čast.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE