Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORDNA kazna Hrvatskom telekomu

  Hrvatski telekom (HT) je pravosnažnom presudom kažnjen sa 28,1 milion kuna, odnosno oko 3,7 miliona evra, što je najveća je kazna koja je dosad izrečena nekom telekomunikacionom operateru u Hrvatskoj.

  Kako su potvrdili iz HAKOM (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne delatnosti), HT je optužen da nije domaćem regulatoru HAKOM dostavio maloprodajne cene, u periodu od 2015. i 2016. godine, po kojima su prodavali svoje usluge.

  One su se uglavnom ticale paketa s ugovornom obvezom na 24 meseca. Zaključak presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu je da je HT prodavao svoje usluge po nižim cenama i tako privlačio nove korisnike.

  Budući da je reč o teleoperatoru od značajne snage na hrvatskog tržištu, HT je svojim postupcima ugrozio fer tržišnu utakmicu. Sud je odluku doneo na osnovu dokumenata desetak privatnih korisnika kojima su prodate razne usluge i paketi usluga, a da te cene nisu dostavljene regulatoru.

  Iz HT su rekli da su presudu tek primili i da analiziraju dalje pravne korake.

  Visoki prekršajni sud u Zagrebu smatra da je takva praksa HT teška povreda Zakona o elektronskoj komunikaciji, a predviđena kazna u tom slučaju iznosi od 1 do 10 posto godišnjeg bruto prihoda. Budući da je ukupni prihod HT za 2016. godinu bio 6,1 milijardu kuna, kazna je mogla da iznosi od 60 do 600 miliona kuna.

  Međutim, Opštinski prekršajni sud, koji je doneo prvu nepravosnažnu presudu, odredio je pola minimalne kazne, odnosno 0,5 posto, jer je uzeo kao olakšavajuću okolnost to što HT pre nije bio kažnjavan. Visoki prekršajni sud je to potvrdio.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE