Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORDAN rast proizvođačkih cena u Kini

  Proizvođačke cene u Kini u septembru su porasle rekordnih 10,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pogurane ograničenjima potrošnje struje i naglim rastom cena sirovina.

  Indeks proizvođačkih cena tako je pokazao najveći rast u poslednjih 25 godina, koliko državni statistički zavod prikuplja podatke.

  Sve raširenija nestašica struje u Kini, izazvana prelazom na čistu energiju, potražnjom industrijskog sektora i visokim cenama sirovina, zaustavila je proizvodnju u mnogim fabrikama, od kojih su mnoge snabdevači vodećih globalnih brendova.

  Nestašica struje pogodila je proizvodnju cementa, čelika i aluminijuma, a komunalne firme teško podmiruju potražnju za energijom koja je snažno porasla zbog oporavka ekonomije nakon pandemije.

  Cene termalnog uglja na robnoj berzi u Džengdžou prošlog meseca su zbog nestašice skočile za 60 odsto.

  Peking je preduzeo niz mera kako bi obuzdao rekordno visoke cene uglja i ublažio nestašicu struje, pozivajući rudarske kompanije da povećaju proizvodnju, a fabrike da obuzdavaju potražnju za električnom energijom.

  Uprkos tome, cene uglja ostale su visoke, što se delom pripisuje tome što je desetak rudnika bilo primorano da obustavi rad zbog velikih poplava koje su pogodile glavnu kinesku pokrajinu za proizvodnju ugljena Šansi.

  Osnovna inflacija, koja isključuje uticaj promenljivih cena hrane i energije, u septembru je dosegnula 1,2 posto, nakon stagnacije u avgustu, pokazali su najnoviji podaci kineskog statističkog zavoda.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE