Reciklažna industrija - veliki potencijal

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Reciklažna industrija – veliki potencijal

  „Imajući u vidu da posle više od deceniju i po, prvi put imamo zasebno ministarstvo životne sredine, govori o tome da je Republika Srbija napravila veliki korak u napred, pre svega u razumevanju značaja životne sredine, odnosno značaja očuvanja životne sredine u kontekstu zdravlja i kvaliteta života. Svemu ovome ide u prilog činjenica da je na čelo resora došao, gospodin Goran Trivan, čovek koji je svoju profesionalnu karijeru vezao za ovu oblast i visokim nivoom entuzijazma pokazao da je i pored ograničenja, pre svega u finansijskom smislu, moguće ostvariti značajan napredak u zaštiti životne sredine“, kaže za BIZLife magazin Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

  Koji su najveći problemi Srbije kada je životna sredina u pitanju?

  Pre svega otpadne vode, odnosno prečišćavanje istih, upravljanje komunalnim otpadom kao i nedostatak kapaciteta za povlačenje fondova EU.

  Stalno napominjete da ulaganje u životnu sredinu nije trošak nego ulaganje u zdravlje ljudi. U šta Srbija treba hitno da uloži kada je životna sredina u pitanju?

  U skladu sa gore navedenim, kao i strateškim opredeljenjima novoformiranog ministarstva, potrebno je pre svega uložiti u infrastrukturu za obradu i prečišćavanje otpadnih voda, odnosno u izgradnju regionalnih deponija.

  Kako vi vidite pitanje reciklaže u Srbiji?

  Reciklažna industrija predstavlja veliki potencijal. Procenjuje se da u kontekstu upravljanja otpadom, nekolika desetina hiljada ljudi ima direknu ili posrednu vezu. Možemo se pohvaliti činjenicom da Republika Srbija daje najveće subvencije za reciklažu u regionu i da ima dramatičnog napredovanja u pojedinim oblastima kao na primer reciklaža guma, elektronskog otpada i ambalažnog otpada. U nekim oblastim kao što su reciklaža baterija i medicinskog otpada ostaje veliki posao pred nama. Najvažnije je da se u narednim godinama izgradi adekvatna sakupljačka mreža.

  Koliko Agencija sarađuje sa organizacijama koja se bave reciklažom, kao što je na primer Srpska asocijacija reciklera?

  Agencija imam potpisan memorandum o saradnji sa nekoliko udruženja i naš odnos sa njima se zasniva na principu da je Agencija servis privredi. Mi smo tu pre svega da poslovanje učinimo efikasnijim, predvidivim i održivim, kroz prikupljanje podataka, što se pre svega ogleda kroz transparentnu i fer utakmicu na tržištu ali i povećanim brojem priliva od ekoloških taksi koje se kasnije redistribuiraju u životnu sredinu odnosno reciklažnu industriju.

  I Kristinu Cvejanov iz Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada pitali smo o formiranju takozvane „berze otpada“. Da li imate neke informacije o tome, i da li mislite da je to dobra ideja?

  Ovaj koncept još uvek je u razvoju i intezivno se traga za održivim i najboljim rešenjem. Rad se pre svega odvija kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama ali i kroz traženje najboljeg primera koji bi bio primenjiv u našem poslovnom okruženju.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE