Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka

  Recesija u Nemačkoj sve izglednija: Bundesbanka dala upozorenje

  Recesija u Nemačkoj sve je verovatnija, dok će inflacija nastaviti da ubrzava i mogla bi dostići vrhunac ove jeseni – iznad 10 odsto, objavila je u ponedeljak nemačka centralna banka.

  ECB je podigla kamatne stope sa rekordno niskih nivoa prošlog meseca da bi se izborila sa inflatornim pritiscima.

  Međutim, dalja povećanja su gotovo sigurna, jer se izgledi za rast cena ne poboljšavaju, prenose mediji.

  Sa industrijom koja se u velikoj meri oslanja na ruski gas, Nemačka je među najranjivijim evropskim zemljama na bilo kakve poremećaje u snabdevanju ovim energentom, a rastući troškovi gasa već utiču na proizvodnju i očekuje se da će se pogoršati.

  Zašto Nemačkoj preti recesija?

  „Pad privredne proizvodnje u zimskim mesecima postao je mnogo verovatniji. Visok stepen neizvesnosti oko snabdevanja gasom ove zime i naglo povećanje cena verovatno će teško uticati na domaćinstva i preduzeća“, navodi se u izveštaju nemačke centralne banke.

  Ruska gasna kompanija Gasprom saopštila je da će isporuka ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 biti prekinuta na tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog održavanja.

  Rusija ograničava izvoz gasa kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog rusko-ukrajinskog rata. Mnogi, ako ne i većina ekonomista, sada smatra da je recesija u toj zemlji neizbežna.

  Šta su još problemi?

  Visoke cene i nestašica gasa već primoravaju zemlju da smanji potrošnju, a sektori zavisni od energije, od proizvodnje metala do proizvodnje đubriva, uzimaju veliki danak.

  U međuvremenu, troškovi energije će nastaviti da povećavaju inflaciju, koja bi mogla da dostigne vrhunac pre jeseni – nešto iznad 10 odsto. Ovo bi učinilo stopu inflacije pet puta većom od cilja Evropske centralne banke (ECB) o održavanju rasta cena do 2 odsto godišnje.

  „Ukupno, stopa inflacije bi na jesen mogla da dostigne 10 odsto. Rizik od povećanja inflacije je visok, posebno u slučaju potpunog prekida isporuke gasa iz Rusije“, saopštila je Bundesbanka. Ovo povećava rizik od brzog povećanja plata, posebno imajući u vidu rekordno nisku nezaposlenost, koja bi mogla da produži period visoke inflacije kroz spiralu rasta plata i cena“, upozorila je Bundesbanka.

  Siromaštvo preti Nemačkoj? Ministarka traži olakšice i veće dečje dodatke

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE