Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blokada, poljoprivrednik, ratari BL

  Ratari blokirali OBA IZLAZA iz Pančeva za Beograd: Evo kako je na starom putu (FOTO)

  Poljoprivrednici su jutros nastavili blokadu puta Pančevo – Beograd, koju su započeli juče, te su oba puta ka prestonici, stari i novi, neprohodna za putnike. 

  Prema rečima onih koji putuju za Beograd starim putem, ratari su propuštali vozila do 7 ujutru. Kako dodaju, puštaju samo hitne slučajeve, te su rano jutros tako omogućili prolaz jednoj trudnici koja je išla na kontrolu. Sledeće propuštanje vozila su navodno najavili za 10 sati na starom putu.

  Redakcija BIZLife-a bila je oko 8:30 na starom putu za Beograd i zatekla je kolonu vozila.

  Ratari, blokada

  Ratari, blokada (BL)

  Kako su pojedini putnici upućeni u situaciju rekli, na novom putu je gora situacija nego na starom što se tiče gužve i čekanja.

  Na blokadama su ratari iz Pančeva i okolnih sela, kao i iz kovinske opštine, navodi RTS.

  Ratari, blokada

  Ratari, blokada (BL)

  Sastanak predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić zakazan u 10 sati

  U Vladi, kako je saopšteno, očekuju da rezultat razgovora bude rešenje aktuelne situacije, prihvatljivo za poljoprivrednike i za državu i trgovce – vodeći računa o interesima građana.

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da će današnji sastanak uključiti sve one od kojih može da se očekuje da doprinesu rešenju – i ratare, ali i proizvođači i prerađivači ulja, kao i trgovinski lanci.

  „Svi imaju probleme, od toga da su troškovi same proizvodnje za ratare porasli do toga da je do nedavno na snazi bila zabrana izvoza i da su troškovi za prerađivače takođe porasli. Dakle, svi dele teret i zato je bitno da svi sednemo za sto i vidimo na koji način to možemo da ublažimo. Da li će biti idealno – verovatno neće“, poručuje Čadež.

  Ističe da je suština da se vidi kako da se ublaži situacija i da niko ne bude na velikom gubitku.

  Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.

  Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice. Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.

  Izvor: BIZLife/RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE