RAST CENA glavna tema u Hrvatskoj - hoće li rate kredita skočiti za 20%?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RAST CENA glavna tema u Hrvatskoj – hoće li rate kredita skočiti za 20%?

  Sve veća poskupljenja i udar na džep građana poslednjih dana ozbiljno su uzdrmali i hrvatsku javnost, a posebno su se ovim pitanjima pozabavili poslanici u Saboru.

  Naime, inicijalni povod za raspravu bila je izjava guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 odsto.

  Ipak, kako je pojasnio, to je vrlo malo verovatan scenario.

  “U ovom trenutku je to malo verovatna opcija, da će rate kredita porasti 10 do 20 posto, ali trebaju ljudi biti svesni i tog rizika pogotovo u situaciji kada je stopa inflacije porasla i ako bi duže bila prisutna i nastavila rasti. U situaciji smo istorijski najnižih kamatnih stopa”, pojasnio je Vujačić kasnije svoju prvobitnu izjavu.

  Božo Petrov u ime kluba Mosta na sednici Hrvatskog sabora pokrenuo je  pitanje rasta cene goriva i inflacije.

  Podsetivši na ovu izjavu guvernera zapitao se da li je on to znao i pre desetak dana kada je bio u Saboru.

  ‘”Mi smo ga pozvali da javnost čuje šta se događa, da se možemo pripremiti ako nas nešto čeka. Nismo ništa čuli, a nešto se događa. Imate osnovne životne namirnice skuplje za 30 posto. O gorivu ne treba ni pričati. Ko god je hteo da prati mogao je videti da se to događa po svetu. Šta je radila država i guverner Vujčić. Vlada treba da štiti standard građana”, kazao je.

  Podsetio je da je tako bilo 2008. kada se tvrdilo da je hrvatska privreda nezavisna. Upozorava da imamo na pomolu “savršenu ekonomsku oluju”, odnosno manjak proizvoda, rast cena, kamatnih stopa i zapitao se šta je konkretno država preduzela po ovom pitanju.

  Inače, potrošačke cene u Srbiji u septembru ove godine u poređenju sa septembrom prošle godine, veće su za 5,7 odsto. Poskupljenjima, kako se čini, nema kraja jer iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) najavljuju da će kraja godine biti još rasta cena manje-više svega, a da se potom očekuje “smirivanje”.

  Za razliku od Hrvatske, Skupština Srbije izgleda nije čula za poskupljenja.

  Nema kraja poskupljenjim: Biće VEĆE CENE manje-više svega

   

  Izvor: BIZLife/T portal

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE