Raspisan konkurs za kompleks na Slaviji, koji bi da gradi Dejan Stanković

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Raspisan konkurs za kompleks na Slaviji, koji bi da gradi Dejan Stanković

  Društvo arhitekata Beograda i kompanija “Maison royal” raspisali su urbanističko-arhitektonski konkurs za deo između Slavije i Manježa.

  Inače, konkurs je otvoreni, anketni, jednostepeni, međunarodni i anonimni, a radovi treba da ponude rešenje za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu.

  Konkurs je raspisan 5. jula, a krajnji rok za podnošenje radova je 4. oktobar 2021. godine.

  Kako piše u oglasu, ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje šest radova i ukoliko isti zadovoljavaju propozicije konkursa, dodeliće se nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 30.000 evra.

  Prva nagrada iznosi 15.000 evra, druga 10.000 evra, a treća 5.000 evra.

  Predsednik žirija je arhitekta Ivan Rašković.

  Kako je ranije objavljeno, između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju.

  Mediji prenose da višespratnice planira da gradi kompanija „STEFIAL“ d.o.o, u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.

  Predmet konkursa (širi konkursni obuhvat) je urbanističko-arhitektonsko rešenje dela bloka centralne gradske zone, između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu. Uži konkursni obuhvat predstavlja područje definisano regulacijama ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Kralja Milutina, i internom saobraćajnicom uz zgradu Narodne banke Srbije.

  Ukupna površina područja užeg obuhvata konkursa je oko 0,7 ha, a područja šireg obuhvata oko 1,9 ha i ono predstavlja zaokruženu celinu bloka uključujući objekat Narodne banke Srbije koji ostaje kao stečena obaveza, u postojećem stanju.

  Kako se navodi u konkurusu, od učesnika se očekuje da, u skladu sa programskim i potrebama namene, kao i trendovima razvoja, funkcionalno, sadržajno, ambijentalno i tehnološki organizuju prostore namenjene stambeno-poslovnim sadržajima sa pratećim slobodnim i zelenim površinama, kako bi se optimalno iskoristili kapaciteti i potencijali lokacije i formiralo racionalno i atraktivno urbanističko-arhitektonsko rešenje, odgovarajuće značaju predmetne pozicije u gradskom tkivu.

  Konkursno rešenje treba da afirmiše savremene tendencije u arhitekturi, oblikovanju objekata i javnih gradskih prostora, a predložena projektantska i programska rešenja moraju biti primerena značaju prostorne pozicije lokacije u kontekstu centralne zone Beograda, navodi se u detaljima konkursa.

  Kako kontinuitet izgradnje predstavlja jednu od osnovnih odlika urbane sredine, potrebno je očuvati mešoviti, odnosno stambeno-poslovno-komercijalni karakter područja, navedeno je.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Plan detaljne regulacije/Konkurs Slavija Manjež

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE