Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ramljak podneo krivične prijave protiv odgovornih u Agrokoru

  Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak zbog nepravilnosti podneo krivične prijave protiv odgovornih u tom posrnulom hrvatskom koncernu.

  On nije želeo da precizira protiv koga je podneo krivične prijave, rekavši da je reč o osobama iz prehodne Uprave Agrokora.

  „Dalje je na državnom tužilaštvu da obavi svoj deo posla“, rekao je Ramljak.

  Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d.d. je pokazao da se godinama prikazivala dobit, a da je kompanija bila u gubitku u milijardama. Predstavljajući izveštaj, Ramljak je rekao da rezultati revizije sadrže ispravke ranijih izveštaja Agrokora.

  Izveštaj pokazuje da konsolidovani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvata Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. iznosi 11,04 milijarde kuna, ukupne obaveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrednosti kapitala 14,5 milijardi. P

  osle prepravljanja izveštaja, 2015. gubitak je bio 3,6 milijardi kuna, dok je tadašnja Uprava prikazala dobit grupe od 1,17 milijardi kuna.

  Od kraja 2014. do kraja 2016. umanjenje ukupnog kapitala Agrokor grupe, kako je pokazala revizija, iznosilo je 21,7 milijardi kuna.

  Ukupna vrednost imovine Agrokora na kraju 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, odnosno 10,3 milijardi manja nego što pokazuje izveštaj za 2015, dok su obaveze Agrokor grupe, prema revizorskom izveštaju, na kraju 2016. godine iznosile 56,28 milijardi kuna.

  Ramljak je rekao da je revizorka kuća „PricewaterhouseCoopers“ (PwC) pismom obavestila vanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenim tokom revizije, koje „mogu ukazivati na potencijalne protivzakonite radnje“.

  Dodao je da je zato angažovana respektabilna međunarodna firma specijalizovana za forenziku.

  Radi se, kako je navedeno, o prikrivanju primljenih zajmova, kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Uz to je ukazano i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje zajmova kao vlasničkog kapitala, kao i nepravilno prikazivanje zajmova kao novca i novčanih ekvivalenata.

  Upitan o najavi vlasnika Agrokora Ivice Todorića da će protiv njega podneti krivičnu prijavu, Ramljak je rekao da ne želi da vodi polemiku s Todorićem preko medija.

  „Njemu je najteže, on sam zna šta je ovde bilo“, dodao je Ramljak.

  Naglasio je da objavljeni nalazi nemaju direktan uticaj na operativno poslovanje kompanija u 2017. godini, koje je, kako je rekao, vanredna uprava stabilizovala.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Daniel Kasap

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE