Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Rajski papiri“ stižu pred ministre EU

  Ministri finansija Evropske unije će u utorak na sastanku u Briselu razgovarati o uspostavljanju „crne liste fiskalnih rajeva“ posle otkrića iz takozvanih „Rajskih papira“.

  Ta tema je uvršćena u dnevni red sutrašnjeg sastanka pošto je tokom vikenda nekoliko medija objavilo detalje iz takozvanih „Rajskih papira“ finansijskih dokumenata koji otkrivaju transakcije najviših javnih ličnosti u „poreskim rajevima“.

  Podaci su dobijeni uglavnom „curenjem dokumenata“ iz međunarodne advokatske firme Eplbi (Appleby), na Bermudama.

  Evropski komesar za finansije Pjer Moskovisi rekao je pri dolasku na sastanak ministara finansija EU u Briselu da u „svetlu ovih novih šokantnih otkrića“ zemlje članice EU treba „hitno da usvoje listu fiskalnih rajeva“, uz odgovarajuće sankcije, kao i propise koji obuhvataju fiskalne posrednike.

  Moskovisi je dodao da je to „moralno neophodno i politički hitno“, prenosi Frans pres.

  „Ovaj novi skandal pokazuje još jednom da su neke firme i bogati pojedinci spremni na sve da ne bi platili porez. Evropski građani to više neće trpeti. I imaju prava, to je nepodnošljivo“, rekao je Moskovisi.

  On je rekao da je Evropska komisija učinila mnogo tokom tri poslednje godine da navede evropske zemlje da promene zakone, ali da je još „dosta toga ostalo da se uradi“.

  Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling rekao je da je urađeno mnogo, ali je to očigledno nedovoljno, i kada se zatvori jedan „fiskalni raj“, otvori se drugi.

  Vršilac dužnosti ministra finansija Nemačke, Peter Altmajer je rekao: „Pogledaćemo detaljno nova dokumenta (otkrivena u ‘Rajskim papirima’) i razgovarati o posledicama koje to može da ima, o planovima za nove evropske zakone, a govorićemo o tome i na nacionalnom nivou“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE