Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Učenici, Rafinerija, NIS

  Počela druga sezona prakse za operatere u Rafineriji i Naftnim servisima NIS-a

  U Rafineriji nafte Pančevo i Naftnim servisima kompanije NIS počela je druga sezona prakse za operatere. Učešće u programu omogućeno je učenicima koji su ove godine završili odabrane smerove stručnih škola u Pančevu i Zrenjaninu – Mašinske škole „Pančevo“, Tehničke škole „23. maj“, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, kao i Tehničke škole „Zrenjanin“.

  Sa ovim obrazovnim ustanovama NIS ostvaruje višegodišnju stratešku saradnju putem korporativnog programa „Energija znanja“.

  U skladu sa biznis potrebama kompanije, u ovoj sezoni programa stručne prakse učestvovaće 25 praktikanata – 23 praktikanta u Rafineriji i dva praktikanata u Naftnim servisima. Svaki polaznik imaće svog mentora, zaduženog da mu pomogne u prilagođavanju, da mu prenese znanje i bude podrška tokom učenja i rada. Ovaj plaćeni program trajaće šest meseci, nakon čega će praktikanti imati priliku da se zaposle u kompaniji ukoliko za to postoji obostrani interes. Program predstavlja inicijativu podsticaja edukacije kroz praksu, kao i dugoročnog planiranja stručnog kadra i okrenut je zajednici i mladima, kojima NIS na ovaj način pruža priliku da odmah nakon završene srednje škole dobiju prvi radni angažman.
  Praktikante je u Rafineriji nafte u Pančevu dočekao Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u, koji im je poželeo da iskoriste ovih šest meseci da uče, jer je to još jedan korak u njihovom obrazovanju.

  „Naftna industrije Srbije je društveno odgovorna kompanija i kroz naš program „Energija znanja“ pomažemo srednjim školama u Zrenjaninu i Pančevu. Kroz pomenuti program smo prilagodili nastavne programe kako bi više odgovarali potrebama NIS-a, ali i prilagodili kabinete i laboratorije kako bi đaci imali bolje uslove za učenje i rad i na kraju postali mladi stručnjaci za rad u NIS-u. Veoma važan aspekt je da u Rafineriji imamo mlade stručnjake koji su voljni da uče i koji mogu da uče, jer smo razvili različite metode, poput digitalnih simulacija, gde oni mogu da rade na simulatorima kao na pravim procesnim postrojenjima“, rekao je Vladimir Gagić.

  Učenici, Rafinerija, NIS

  Učenici, Rafinerija, NIS

  Praktikantima je dobrodošlicu poželela i Jasna Milićev, direktorka Tehničke škole „23. maj“ u Pančevu.

  „Ovo je druga generacija maturanata koji su završili tehnologiju prerade nafte i gasa i ja vam želim dobrodošlicu u jednu od najvećih kompanija na našim prostorima. Svakako će vam ova praksa značiti mnogo, bilo da ćete ostati sa srednjoškolskim formalnim obrazovanjem ili ćete možda krenuti negde dalje. Želim vam sreću u daljem učenju, kao i da opravdate poverenje koje vam je na ovaj način dato“, izjavila je Jasna Milićev.

  Vasilije Manić, jedan od praktikanata, završio je Tehničku školu „23 maj“ u Pančevu, smer „Tehničar za preradu nafte i gasa“.

  „Došao sam ovde da bih se bavio svojom strukom, kako bih mogao da nastavim da učim o NIS-u i o rafinerijskim proizvodima. Dodatno, želja mi je da nastavim edukaciju uz svoje kolege ovde u NIS-u, ali i da započnem studije ukoliko za tim bude bilo potrebe“, kaže Vasilije.

  Dušan Petrovski, Vasilijev drug iz škole, a sada kolega na poslu, takođe je završio smer „Tehničar za preradu nafte i gasa“.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by NIS (@kompanija_nis)

  Dušan će biti na praksi na kompleksu MHC/DHT i ima želju da ostane u okviru kompanije, u kojoj se nada da će napredovati što više bude mogao.

  U prvoj sezoni programa koja je organizovana prošle godine učestvovalo je 22 praktikanta, od kojih je 11 nastavilo svoju karijeru u okviru kompanije.

  Na inicijativu NIS-a, kroz program „Energija znanja“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, u Mašinskoj i Elektrotehničkoj školi u Pančevu dopunjeni su i prilagođeni nastavni programi.

  U Tehničkoj školi „23. maj“ u Pančevu pokrenut je novi obrazovni profil „Tehničar za preradu nafte i gasa“, dok je u Tehničkoj školi u Zrenjaninu ponovo pokrenut obrazovni profil „Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa“. Osnovna ideja je bila da se prilagode postojeći i kreiraju novi programi za potrebe budućih kadrova u Rafineriji nafte u Pančevu, kao i u Naftnim servisima NIS-a. Prilikom uspostavljanja saradnje, NIS je ovim školama donirao i sredstva za adaptaciju i opremanje kabineta i laboratorija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE