Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, tržište, radno vreme

  Predznak nestabilnog tržišta u SAD: Sve više ljudi radi SKRAĆENO radno vreme

  Više Amerikanaca je prošlog meseca radilo na honorarnim i privremenim poslovima, što bi moglo da bude najava za buduće promene u obliku onoga što danas izgleda kao snažno tržište poslova.

  Zapošljavanje u julu lako je narušilo prethodna očekivanja, ukazujući na snažno tržište rada uprkos drugim znacima ekonomske slabosti. Ali skok u broju radnika na pozicijama sa skraćenim radnim vremenom iz ekonomskih razloga, obično zbog loših uslova rada ili zato što ne mogu da nađu posao sa punim radnim vremenom, nagoveštava potencijalnu nestabilnost.

  Biro za statistiku rada je u petak izvestio da je broj takvih radnika, nazvanih „nedobrovoljni radnici sa skraćenim radnim vremenom“, porastao sezonski za 303.000 u julu, na 3,9 miliona. To je usledilo nakon oštrog smanjenja od 707.000 u junu.

  Pokazatelj, koji je promenljiv, i dalje je ispod 4,4 miliona nedobrovoljnih radnika sa skraćenim radnim vremenom zabeleženih u februaru 2020, pre nego što je pandemija Covida-19 preokrenula tržište rada.

  Broj zaposlenih sa punim radnim vremenom smanjen je za 71.000 tokom meseca, dok je honorarnih radnika, dobrovoljnih i nedobrovoljnih, povećan za 384.000, piše CNBC.

  Posao, radno vreme, Design Thinking

  Posao, radno vreme (Pixabay)

  Zbog čega imaju skraćeno radno vreme?

  Julski porast nije bio posledica nedostatka poslova sa punim radnim vremenom. U poređenju sa junskim izveštajem, u julu je bilo manje radnika koji su mogli da nađu samo skraćeno radno vreme. Umesto toga, navodi se u izveštaju, radnici su bili primorani da rade skraćeno zbog redukovanih sati rada i nepovoljnih uslova poslovanja.

  Izveštaj ukazuje na kretanje u „pogrešnom pravcu“, prema Džuliji Polak, glavnom ekonomisti za ZipRecruiter, i mogao bi da signalizira recesiju.

  Istovremeno, poslovi u službama za privremenu pomoć pokazali su znake ekspanzije, povećavši se za 9.800 u julu, što je više nego duplo više od povećanja od 4.300 u junu.

  To su radnici koji su privremeno angažovani za dodatni posao. Često su prvi koji se otpuštaju kada se poslodavci spremaju za teža ekonomska vremena, kaže Polak. Rast tog pokazatelja, rekla je ona, mogao bi biti ohrabrujući znak za ekonomiju.

  Konfliktni pokazatelji mogli bi da odražavaju divergentnu ekonomiju u kojoj se neke industrije bore više od drugih, kaže Erika Grošen, bivša komesarka Biroa za statistiku rada i sadašnji viši savetnik za ekonomiju na Univerzitetu Kornel.

  Druga mogućnost, rekla je ona, je da je snažno zapošljavanje ranije u mesecu navelo preduzeća da se povuku i isprave.

  „Pre kraja meseca imali smo ljude koji su imali skraćeno radno vreme“, rekla je ona.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE