Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  zaposleni

  Zaposleni će imati prava da traže SKRAĆENO radno vreme i RAD OD KUĆE

  Zaposleni će po najnovijim merama moći da podnose zahteve od prvog dana novog posla.

  Zaposleni u Ujedinjenom Kraljevstvu imaće pravo da traže skraćeno radno vreme ili aranžmane za rad kod kuće, od prvog dana novog posla u okviru mera za promovisanje fleksibilnog rada koje je Vlada odredila u ponedeljak.

  Kevin Hollinrake, ministar za mala preduzeća, rekao je bez razmišljanja da bi trebalo proširiti postojeće pravo na traženje fleksibilnog rada nakon 26 nedelja kod poslodavca, jer bi to pomoglo ljudima sa da uravnoteže posao i privatni život kod kuće.

  Mere koje će biti sprovedene kroz podzakonske akte, takođe će omogućiti zaposlenima da podnesu dva fleksibilna zahteva za rad u bilo kom periodu od 12 meseci, umesto jednog, koliko je trenutno moguće. Takođe će se skratiti rok za odgovor poslodavaca, a zaposleni će moći i da zahtevaju od poslodavaca da istraži sve opcije pre nego što odbiju zahtev.

  zaposleni

  Posao, radnici (Unsplash)

  Promene su napredak u odnosu na trenutnu situaciju, u kojoj se mnogi ljudi koji moraju da usklade posao sa porodičnim obavezama bore da nađu novi posao ili promene poslodavca, jer se radna mesta retko oglašavaju kao fleksibilna i ne mogu da čekaju šest meseci da podnesu zahtev koji može biti odbačen.

  Međutim, aktivisti kampanje kažu da predlozi ne idu tako daleko koliko su se nadali. Tvrde da je poslodavcima ostavljena sloboda da odbiju zahtev za fleksibilan rad i da nemaju obavezu da razmotre kako se pozicije mogu prilagoditi pre nego što zaposle radnika.

  Zaposleni: Nije dovoljno samo pravo da se zahteva fleksibilno radno vreme

  Frensis O’Grejdi, generalni sekretar Kongresa sindikata, krovnog tela britanskog sindikalnog pokreta, rekla je da su prava, da se od prvog dana zahtevaju alternativni radni aranžmani, „mali korak u pravom smeru“, te da je radnicima potrebno „zakonsko pravo da rade fleksibilno od prvog dana na poslu — ne samo pravo da pitaju”.

  Istraživanje koje je prošle nedelje objavio Timevise, konsultant za fleksibilno radno mesto, pokazalo je da su samo tri od 10 radnih mesta oglašena kako nude bilo koji oblik fleksibilnog rada – što može uključivati aranžmane kao što su podela posla ili prilagođeni sati prema potrebama zaposlenih ili smanjeni broj sati, kao i honorarni i daljinski rad.

  zaposleni

  Posao, radnici (Unsplash)

  Procenat fleksibilnih radnih mesta koja se oglašavaju veći je nego u prošlosti, ali to je uglavnom zbog hibridnog i udaljenog rada u profesionalnim sektorima kao što su marketing i finansije tokom pandemije Covid-19, piše Financial Times.

  Oglašeno je samo 12 procenata poslova sa skraćenim radnim vremenom, tipom fleksibilnog rada koji je najtraženiji, prema anketi — taj procenat je bio mnogo manji kod bolje plaćenih pozicija. Timevise je rekao da to znači da su mnogi samohrani roditelji posebno isključeni sa tržišta rada ili „zarobljeni na poslovima ispod njihovog nivoa veština“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE