Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici jagodinske Fabrike kablova tužili direktora – tražio da se odreknu zaostalih plata

  Oko 2.000 radnika Fabrike kablova u Jagodini podnelo je krivičnu prijavu protiv generalnog direktora te fabrike Ratka Vučurovića jer ih je uslovio da potpišu sporazum kojim se odriču isplate zaostale zarade.

  Krivična prijava podneta je Višem tužilaštvu u Jagodini i to je prva krivična prijava zbog prevare radnika da se odreknu svojih zarada, rekao je agenciji Beta pravni zastupnik radnika Vladimir Todorić.

  On je naveo da je reč o radnicima koji su 2016. godine proglašeni tehnnološkim viškom a kojima su na osnovu socijalnog programa sledovale otpremnine.

  Todorić je naveo da je njima rečeno da potpišu sporazum da se odriču zaostalih zarada ili da im u suprotnom neće biti isplaćene otpremnine.

  „Reč je o dugovanju od oko 6.000 evra. Takvi sporazumi su nezakoniti i ništavni. Niko se ne može odreći zarade, niti sudske zaštite. Država je odgovorna za dugovanja društvenih preduzeća“, kazao je on.

  Prema njegovim rečima, reč je o organizovanoj prevari radnika koji ne znaju svoja prava a takve stvari dešavale su se i u drugim preduzećima.

  On je naveo i da će radnici ipak preko suda tražiti zarade.

  „Tužilaštvo treba da postupi po krivičnoj prijavi. Ovo će pokazati da li će država da toleriše ovakvu praksu ili da je sankcioniše“, naveo je pravni zastupnik radnika.

  Isplata socijalnog programa za radnike Fabrike kablova u Jagodini počela je u avgustu 2016. godine, a prema tadašnjim izjavama rukovodilaca fabrike za otpremnine se izjasnilo nešto više od 800 radnika.

  „Oko 350 radnika nije se izjasnilo za socijalni program, a u toku je sprovodjenje reorganizacije proizvodnih procesa. Konačnu odluku o Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) imaćemo za dva do tri meseca“, rekao je tada Vučurović.

  UPPR predvidjao je da se potraživanja poverioca, a u slučaju Fabrike kablova to je država, pretvaraju u akcije, tako da država postaje većinski vlasnik fabrike.

  Fabrika kablova je bila jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća. Ova fabrika je u vreme bivše Jugoslavije zapošljavala 10.000 radnika.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE