Radnici Amazona u ŠTRAJKU: "Zar da čekamo da neko umre!?"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Amazona u ŠTRAJKU: “Zar da čekamo da neko umre!?”

  Zaposleni u Amazonovom skladištu u Njujorku napustiće svoja radna mesta, pošto sve veći broj radnika u isporuci i magacinima zahteva veće plate i bolju zaštitu u jeku pandemije koronavirusa.

  Radnici onlajn trgovca na Staten Ajlendu, stupaju u štrajk dok im se ne dezinfikuje radni prostor, nakon što je nekoliko radnika zaraženo virusom korona, najavio je pomoćnik menadžera Kris Smols, koji organizuje ovu “pobunu”.

  “Nećemo se vratiti na posao sve dok ne zatvore zgradu”, rekao je Smols i dodao da u objektu tokom nedelje radi oko 5.000 radnika.

  Gigant internet trgovine zatvorio je skladište u Kvinsu u Njujorku, epicentru virusa COVID-19 u Sjedinjenim Državama, nakon što je potvrđeno da je jedan zaposleni pozitivan na koronavirus, a sada isto traže i radnici na Staten Ajlendu.

  Preciznije, oni zahtevaju da se to skladište zatvori na najmanje dve nedelje, te da se dezinfikuje. Takođe, žele biti i plaćeni tokom tog perioda, kao i da oni koji su već ostali kod kuće zbog straha za svoje zdravlje i sigurnost, budu plaćeni retroaktivno.

  “Šta čekamo? Da neko umre?” – pita se Smols, koji je isto pitanje postavio glavnom menadžeru njujorškog skladišta i šefu ljudskih resursa.

  “Kompanija nije transparentna po pitanju broja zaposlenih u Staten Ajlendu koji su pozitivni na COVID-19, preduzeli su premalo bezbednosnih mera i dozvoljavaju svima da rade dok čekaju rezultate testiranja, ispričao je Smols za Blumberg i dodao da “bi svi trebalo da snose odgovornost, pa čak i Džef Bezos”.

  Sve naše zgrade i skladišta širom sveta bi trebalo zatvoriti. Mi smo plodno tle za koronavirus, smatra Smols, kao i brojni drugi Amazonovi radnici.

  “Radimo duge i naporne smene u epicentru globalne pandemije, a Amazon nije uspeo da nam pruži osnovne mere sigurnosti.

  Izlazimo na ulicu da protestujemo protiv našeg dolaska na posao u “toksično radno okruženje”, čime potencijalno dodatno širimo virus i protiv toga da ne dobijamo plate za vreme ekonomske krize, rekla je radnica u skladištu Rina Camings.

  U deset skladišta kompanije Amazon širom sveta pojavili su se slučajevi zaraze koronavirusom.

  Broj narudžbi preko interneta je višestruko skočio, ujeku pandemije koja je prouzrokovala zatvaranje prodavnica i “poslala” milione Amerikanaca da sede kod kuće.

  https://www.bizlife.rs/posao/dok-vecina-otpusta-ove-kompanije-zaposljavaju-stotine-hiljada-novih-radnika/

  Nije samo Amazon

  Amazon nije jedini ovakav slučaj. I zaposleni u firmi za distribuciju Instakart (Instacart) pozvali su na štrajk, u vreme kada su Njujork i San Francisko u izolaciji, optužujući svoje poslodavce da ih nedovoljno štite od korona virusa.

  Više od 150.000 radnika Instakarta planiraju štrajk širom SAD, tvrdeći da će da nastave s tim sve dok im kompanija ne ponudi dodatnih pet dolara po narudžbi na ime rizika, ali i obezbedi dovoljno sredstava za čišćenje, te poveća platu onima koji su pogođeni virusom.

  “Ne radi se samo o nama, mi takođe želimo da zaštitimo naše klijente. Zaposleni su besni što Instakart ne čini ni minimum za vreme ove smrtonosne pandemije”, rekla je portparolka štrajkača.

  Zaposleni u lancu samoposluga “Hol fuds” (Whole Foods) koje pripadaju Amazonu, pozivaju na štrajk, i takođe traže jače bezbednosne mere, kao i veće plate.

  U SAD je najveći broj obolelih od COVID-19. Do sada je koronavirusom zaraženo skoro 156.000 Amerikanaca, a 2.890 osoba je umrlo.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife, Novac.hr

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE