Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Digitalni nomad, radni odmor

  Giganti pustili zaposlene da rade sa destinacija za odmor: Evo kako to izgleda

  Pojedine kompanije, uključujući Google i American Express, dozvoljavaju svojim zaposlenima da rade sa svojih destinacija za odmor.

  Dalia Hamijeh, izvršna direktorka za komunikacije u Publicis-u u Lozani, ovog leta će provesti nedelju dana radeći na daljinu u domovini svoje porodice, Libanu. Francuska medijska grupa je 2022. godine počela da dozvoljava zaposlenima da rade do šest nedelja godišnje iz više od 100 zemalja u kojima ima kancelarije.

  „Većina nas koristi vreme leti“, rekla je Hamija.

  Ona će dvonedeljnom odmoru dodati radnu nedelju. Njeni rođaci koji dolaze iz Singapura radiće svoj daljinski posao sa njom, a ona ima za cilj da doručak, ručak i večeru provede sa porodicom.

  „Uvek dobijam komentare od svoje bake da previše radim, iako radim samo od 8 do 18 časova. Ali oni razumeju. Oni su super-zahvalni. Činjenica da možemo da se vratimo, čak i na nekoliko nedelja, bolja je nego išta”, kazala je Hamija.

  Letnji radni ,,odmori“ – u suštini obavljanje posla sa lokacije za odmor – relativno su nova stavka u proširenom meniju radnih opcija nakon Covida. Toliko je svež trend da su podaci i dalje oskudni. Ali niz svedočenja zaposlenih i korporativne politike pokazuju da je potražnja velika.

  Radni odmor

  Radni odmor (Pixabay)

  Mnogo zaintresovanih za letnji ,,odmor“

  U nedavnoj anketi YouGov-a, 53 procenta Amerikanaca koji mogu da rade na daljinu reklo je da je zainteresovano za radni ,,odmor“ u narednih 12 meseci, sa najvećim interesovanjem među osobama od 18 do 34 godine. I Amerikanci i Britanci su naveli Italiju kao svoju željenu destinaciju.

  U najboljem slučaju, destinacija za radni odmor može da poveća produktivnost jer nudi i malo opuštanja. Filipa Brekfild, pisac iz Londona, često radi sa svojim mužem iz njihove kolibe u Devonu.

  „Rekao bi, kada radi ovde, oseća se kao da je na odmoru, jer može da ode na plažu u vreme ručka, da ode u pab Green Dragon u šest“, rekla je ona.

  Rad u prirodi, poznat kao „zeleni radni sto“, takođe je trend za koji zagovornici tvrde da može da izazove kreativnost.

  Priroda, odmor

  Priroda, odmor (Unsplash)

  Više fleksibilnosti

  Mnoge kompanije su odgovorile na želje zaposlenih nudeći takozvani „rad sa bilo kog mesta“. Izvršni direktor kompanije Alphabet i Google Sundar Pičai je 2021. napisao: „Zaposleni u Google-u će moći privremeno da rade sa lokacije koja nije njihova glavna kancelarija do četiri nedelje godišnje (uz odobrenje menadžera).“

  Cilj je bio da se „svima pruži više fleksibilnosti oko letnjih putovanja i odmora“, dodao je on.

  Američka banka Citigroup je prošle godine dozvolila zaposlenima da rade na daljinu poslednje dve nedelje avgusta i decembra. American Express je uveo četiri nedelje godišnje „rada sa bilo kog mesta“.

  Pregovori poslodavaca i zaposlenih

  Svaka kompanija koja nudi takve politike mora da se bavi regulatornim pitanjima: poreskim obavezama ako zaposleni prekorači određeno vreme na mestu, imigracionim pravilima, osiguranjem i korporativnim bezbednosnim protokolima.

  Mnoge kompanije vide radni odnos kao besplatnu prednost nakon pandemije koju mogu dati zaposlenima na skučenom tržištu rada. Opcija se često pojavljuje kao rezultat napornih pregovora o budućnosti kancelarija između zaposlenih, koji obično žele više rada na daljinu, i šefova koji traže više prisustva u kancelariji.

  Kancelarija, priroda, posao (Freepik)

  Kancelarija, priroda, posao (Freepik)

  Veća produktivnost

  Ali neke kompanije takođe veruju da „rad sa bilo kog mesta“ može da poveća produktivnost. Ričard Bić je suosnivač Electroheads-a, londonskog brenda za e-trgovinu, e-bicikala i skutera.

  Pre otprilike godinu dana, otišao je u kuću u blizini plaže u Kornvolu da bi pokrenuo veb stranicu kompanije, što je postigao dok je surfovao svaki dan.

  „Bila je to veoma uspešna nedelja, iz moje perspektive. Bio sam iznenađen dobrobitima za moje mentalno zdravlje. Bilo je to transformativno iskustvo“, rekao je on na Zoom-u iz londonske kancelarije koja je bila prazna u petak tokom leta kada svi rade na daljinu.

  Radeći na tihom mestu daleko od kancelarije, objasnio je, „tempo vašeg razmišljanja opada, ali vaša produktivnost raste“.

  Kornvol ima manje ometača za rad nego London. Čak je i ispijanje kafe tamo manje stresno, primetio je. To omogućava duže periode koncentrisanog rada, što je posebno korisno za velike projekte.

  Kafa, odmor

  Muškarac, kafa, odmor (Pixabay)

  Rad na različitim lokacijama

  Electroheads sada nudi plaćanje troškova zaposlenih za kratke radne odmore. Bič je ovo nazvao „ohrabrujućim za ljude koji treba da odu negde nedelju dana i vide šta će se desiti“. On se trudi da ne opterećuje zaposlene postavljanjem ciljeva za vreme njihovog odsustva. Ipak, malo njih je do sada prihvatilo ponudu. Bič je rekao da se neki plaše da će „propasti“ dok nisu u kancelariji, a šefovi bi brinuli da neće moći da upravljaju svojim timovima na daljinu.

  Džejms Tidmarš, međunarodni advokat u Parizu, ovo leto provodi radeći sa raznih lokacija za odmor, od Ženeve do Hrvatske, dok njegova ćerka nije u školi.

  „Sve mogu da održavam sa laptopom i velikim ekranom koji nosim okolo. Jedini uslov je brz internet i slikovita pozadina za Zoom i timove. Nekada sam brinuo o reakciji klijenata. Sada je to jednostavno tačka razgovora ili način da se povežemo i tako završavamo posao“, rekao je on.

  Posao, zaposleni, šef

  Posao, radni odmor (Pexels)

  Rad na daljinu prihvaćen

  Maria Soleil, osnivač Soleil Marketinga u Londonu, koja odlazi na dva ili tri putovanja godišnje, istakla je da ima klijente kojima ne smeta gde je. Kako je dodala, posao je stvar koju radite, a ne mesto na koje idete.

  Za sastanke sa klijentima, rekla je: „Zoom se sada podrazumeva, veoma je prihvaćen.“ U svakom slučaju, u većini sektora je manje ovakvih sastanaka leti.

  Radni ,,odmori“ često uključuju nesuglasice između zaposlenih i šefova. Španski bankar je izjavio da se „neki šefovi mršte na zaposlene koji rade na daljinu“.

  ,,Moj šef voli da provodi duge vikende na svom omiljenom ostrvu. Tako da je otvoreniji za rad na daljinu tokom leta”, kazao je on.

  Partner u londonskoj kancelariji velike američke advokatske firme naveo je da je sloboda zapošljavanja „u velikoj meri povezana sa radnim stažom“.

  Posao

  Posao (Unsplash)

  Izbor lokacije za rad

  Od sredine jula do kraja avgusta, „očekuje se da će većina raditi sa drugih mesta ili na radnom ,,odmoru“. Od juniora se često traži da ostanu u kancelariji tokom tog perioda“, dodao je on.

  Osim klijenata i šefova, postoji još jedna prepreka: neodgovarajuće lokacije. Dobra kuća za odmor ili hotel nije nužno dobro mesto za rad. Da bi rešili ovaj problem, veliki broj kompanija je ušao na tržište radnih mesta, piše Financial Times.

  Aled Maklin-Džons je suosnivač Ashore, platforme koja omogućava kompanijama da rezervišu kratke boravke za zaposlene u britanskim kućama za odmor pogodnim za posao. Da bi se kvalifikovali za platformu, domovi moraju da poseduju radni prostor koji je odobrio Ashore i da imaju odličan WiFi.

  Brekfild, koja iznajmljuje svoju vikendicu na platformi Ashore, rekla je da potencijalni kupci treba da razmisle o tome koliko je dobra internet veza u domovima koji se oglašavaju na drugim sajtovima.

  „Da li će se taj WiFi isključiti usred jednog od mojih sastanaka odbora?“ upitala je.

  Radnici takođe vole da imaju pristojan kafić u blizini, rekao je Maklin-Džons. I preporučio je da parovi imaju odvojena radna mesta u kući, kako ne bi izluđivali jedni druge. Bez ovih stvari, upozorio je on, radni ,,odmor“ može da bude čist promašaj.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Pixabay, Freepik, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE