Radna grupa: Ziđin ispunio sve EKOLOŠKE zahteve

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radna grupa: Ziđin ispunio sve EKOLOŠKE zahteve

  Radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek konstatovala je da je Srbija Ziđin koper realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku.

  Radna grupa i inspekcijski tim proverili su dan pre roka (29. aprila) da li je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve vezane za eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci.

  Konstatovano je da je Srbija Ziđin koper realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti.

  Kompanija je dobila i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika.

  Radna grupa u čijem sastavu su, pored ostalih, bili pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektor zaštite životne sredine, uverila se tom prilikom da je majdanpečki rudnik učinio sve za doslednu realizaciju naloženih mera.

  Kompanija je očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila.

  Iako to nije bila obaveza Kompanije, od materijala koji se decenijama taložio očišćeno je i korito reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara.

  “Zeleni rudnik”

  Kompanija je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a preuzela je i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda.

  Predstavnici Radne grupe nagovestili su svoje češće prisustvo u ovoj sredini i aktivno praćenje potencijalnih zagađivača reke Pek, a sve sa ciljem da se postigne nulto zagađenje.

  Predstavnici Ziđina naveli su da će striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima, ali i da će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

  Radiće se prema standardima unapređenja životne sredine do “zelenog rudnika” i planu da rudnik kasnije bude vrt, a rudarstvo zelena industrija.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE