Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rađa se novi Agrokor?

  U Hrvatskoj se planira osnivanje domaćeg konzorcijuma koji bi preuzeo novi Agrokor, a među mogućim članovima tog konzorcija spominju se Agrokorovi dobavljači – Adris grupa, Atlantic grupa, Kraš, Podravka, porodica čileanskih Hrvata Lukšić i nezvanično i hrvatski penzijski fondovi, piše ljubljanski Dnevnik.

  List piše da je ideja stara više od godinu dana. „Reč je o glasinama koje ne komentarišemo“, poručili su iz Adrisa.

  Slovenački list navodi da je u toku prenos vlasništva i imovine Agrokorovih solventnih firmi poput Leda, Jamnice, Zvijezde, Konzuma i drugih, i Agrokorove imovine i nekretnina na holandsku kompaniju Aisle HoldCo kao krovnu kompaniju cele grupe Agrokor, a vrednost te imovine iznosi tri milijarde evra.

  Većina te imovine u rukama je dve ruske banke i uglavnom američkih vlasnika raznih finansijskih institucija i fondova, dok hrvatske banke imaju udeo od 12 odsto.

  Ako se ambiciozni planovi o osnivanju hrvatskog konzorcijuma realizuju, to bi značilo da Hrvatska i dalje u Agrokoru vidi svoj strateški interes, ocenjuje slovenački Dnevnik.

  „Za Merkator je glavno buduće pitanje hoće li se banke, kod kojih Mercator ima 738 miliona evra kredita, složiti s prenosom imovine solventnih Agrokorovih kompanija na novi Agrokor“, navodi taj list.

  List dodaje da je u Zagrebu odlučeno da Mercator „do daljega ostaje u „starom“ Agrokoru, jer banke poverioci ove godine nisu bile spremne da daju svoj pristanak na promenu vlasničke strukture.

  Izvor: Danas

  Foto: Agrokor

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE